UŽIVO NAPAD IZRAELA NA IRAN: Avio-kompanije otkazuju letove, raspored vazdušnog saobraćaja u HAOSU (VIDEO)
Foto: Printscreen X

drama na bliskom istoku

UŽIVO NAPAD IZRAELA NA IRAN: Avio-kompanije otkazuju letove, raspored vazdušnog saobraćaja u HAOSU (VIDEO)

Planeta -

Izrael je u noći između četvrtka i petak navodno izveo napad na vojnu bazu u centralnom Iranu.

Na meti je bila vojna baza u Isfahanu koja je napadnuta bespilotnim letelicama. Teheran tvrdi da je protivvazdušna odbrana oborila sve dronove i da na bazi nije pričinjena šteta.

Tokom prethodnog vikenda, podsetimo, Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji, a većina dronova i raketa srušena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije.

Izrael je tada obećao da će odgovoriti u vreme i na način koji mu bude odgovarao.

13.37 - G7: IZRAEL U POSLEDNJEM TRENUTKU OBAVESTIO SAD O NAPADU NA IRAN

Američki državni sekretar Entoni Blinken ispred grupe sedam svetskih ekonomija (G7) osudio je iranski napad na Izrael tokom prethodnog vikenda.

12.50 - NEKOLIKO MEĐUNARODNIH AVIO-KOMPANIJA OTKAZUJE LETOVE IZ IZRAELA

Nekoliko međunarodnih avio-kompanija otkazuje letove za i iz Tel Aviva, nekoliko sati nakon izveštaja o izraelskom napadu na iransku vazdušnu bazu.

KLM, Svis Er, Austrian Erlajnz i Lufthanza otkazali su današnje letove ka Izraelu i iz Izraela, navodi Kanal 12.

Raspored letova je poremećen tokom protekle nedelje pošto su avio-kompanije reagovale na iranski raketni napad na Izrael tokom noći u subotu.

12.21 - FON DER LAJEN POZIVA NA SUZDRŽAVANJE OD SUKOBA

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od eskalacija na Bliskom istoku, nakon što je saopšteno da je Izrael izveo napad na Iran rano jutros.

"Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija", rekla je Fon der Lajen.

9.14 - IRAN OPTUŽIO INFILTRATORE ZA NAPAD NA VOJNU BAZU

Iran nema plan za trenutnu odmazdu protiv Izraela, rekao je visoki iranski zvaničnik agenciji Rojters, nekoliko sati nakon što je navodno pokrenut napad na iransko tlo.

- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nije došlo do napada spolja i za sada verujemo da je posredi infiltracija - rekao je iranski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Više o tome OVDE

8.41 - ZADAT UDARAC KOJI IRAN MOŽE DA ISTOLERIŠE?

Udarac Iranu zadat je tako da bi rukovodstvo u Teheranu moglo da ga istoleriše i da se uzdrži od novih rundi eskalacije sa Izraelom, tvrdi jedan od najvećih izraelskih listova Iedioth Ahronoth.

List, međutim, ne navodi direktno ko stoji iza napada.

- Ko god da je izvršio napad, njegova meta je bio objekat ili objekti vazduhoplovnih snaga Iranske islamske revolucionarne garde, kako bi se izbegla nova runda razmene napada - navodi list i dodaje da činjenica da iranski mediji ne forsiraju situaciju ukazuje da Teheran smatra da je incident rešen.

8.27 - DRONOVIMA UPRAVLJANO IZ IRANA?

Iranska državna televizija trvdi da su dronovi koji su napali vojnu bazu upravljali "infiltratori" unutar Irana!

- Mini dronovima, koje je oborila protivvazdušna odbrana u Isfahanu, upravljali su infiltratori iz Irana - rekao je iranski analitičar za državnu TV nakon što izvori kažu da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo.

Iranski zvaničnici tvrde da u navodnom napadu nije pričinjena šteta.

8.25 - IZRAEL POSLAO JASNU PORUKU IRANU

Izraelski zvaničnik je rekao za Vašington post da je napad dronova na iransku vojnu lokaciju rano jutros trebalo da pošalje poruku Teheranu da Tel Aviv može da izvrši udar unutar Irana!

Više o tome OVDE

8.22 - NOVI SNIMAK NAPADA NA VOJNU BAZU U ISFAHANU

Iranski informativni kanal sa sedištem u Londonu objavio je snimak koji navodno prikazuje navodni napad izraelske bespilotne letelice na vojnu bazu u blizini Isfahana.

Za sada nije moguće proveriti autentičnost snimka.

8.05 - NUKLEARNI OBJEKTI NISU UGROŽENI

IAEA može da potvrdi da iranskim nuklearnim postrojenjima nije pričinjena nikakva šteta, saopštila je ta organizacija nakon informacija o navodno uzvratnom udaru Izraela na Iran

8.00 - IZRAELSKA VOJSKA ODBILA DA KOMENTARIŠE

Izraelsko oružje snage saopštile su da "nema velikog komentara" na temu eksplozije u Iranu ujutru.

7.55 - IZRAEL NIJE IZDAVAO UPOZORENJA GRAĐANIMA

Izraelske vlasti nisu izdale dodatna upozorenja svojim građanima zbog izveštaja o uzvratnom udaru na Iran, javio je NBC, pozivajući se na izraelsku vojsku.

- Trenutno nema promena za izraelsko civilno stanovništvo - rekao je portparol izraelske vojske.

7.53 - AMERIČKA AMBASADA OGRANIČILA LIČNA PUTOVANJA SLUŽBENIKA

Američka ambasada u Izraelu saopštila je prema navodima NBC njuza da ograničava lična putovanja vladinih službenika i članova njihovih porodica nakon izveštaja o izraelskom napadu na Iran.

7.48 - OGLASIO SE IRANSKI GENERAL

Zvuk eksplozije koji se jutros čuo u gradu Isfahanu u centralnom Iranu povezan je sa radom protivvazdušne odbrane koja je reagovala na sumnjive objekte, a usled incidenta nije pričinjena šteta, prenosi ISNA, pozivajući se na brigadnog generala iranske vojske Sijavaša Mihandust.

7.39 - NOVI SNIMAK IZ ISFAHANA

Novinska agencija Tasnim, blisko povezana s Iranskom revolucionalnom gardom, objavila je video s naslovom: "Nuklearna lokacija u Isfahanu potpuno je sigurna".

7.21 - IRAN NEGIRA DA JE NAPADNUT RAKETAMA

Predstavnik Državnog centra za kibernetički prostor Irana negirao je raketni napad na njegovu zemlju.

Hosein Dalirian je na X-u napisao da ‘nije bilo vazdušnog napada sa spoljnih granica na Isfahan ili druge delove zemlje‘. Rekao je da je Izrael ‘samo napravio neuspešan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni‘.

Iranski državni mediji izveštavaju slično i kažu da su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tokom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izveštaja o direktnom udaru ili eksploziji. Dodaje se i da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

6.45 - IRANSKA DRŽAVNA TELEVIZIJE IRIB UMANJUJE ZNAČAJ IZVEŠTAJA O NAPADU

Objavili su video na kom se vidi kako jedan od novinara stoji na vrhu zgrade u središtu Isfahana i govori da je grad siguran i da ljudi normalno nastavljaju sa svojim životima.

- Pre nekoliko sati čuli su se zvukovi na nebu. Koliko znamo, više manjih dronova je letelo nad Isfahanom. Do sada nam vlasti nisu dale nikakve informacije. Neki mediji su rekli da su nuklearna postrojenje u Isfahanu bila meta, ali prema našim informacijama, ta vesta je lažna i nijedno mesto nije ciljano, čuje se u izveštaju reportera.

Isfanah
foto: Prinstcreen

6.25 - PREUSMERENI LETOVI

U iranskom vazdušnom prostoru došlo je do značajnog preusmeravanja letova, pokazuje Flight radar, na čijim se snimcima vidi kako više aviona menja svoje rute oko središnjeg i zapadnog Irana.

6.20 - SIRENE U SEVERNOM IZRAELU

Rojters javlja, pozivajući se na izraelsku vojsku, da su se sirene oglasile u sjevernom Izraelu. Trenutno nema dodatnih detalja, a izraelska vojska u ovom trenutku ništa ne komentariše.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

U Isfahanu je smeštena velika vojna vazdušna baza i nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u pokrajini - uključujući grad Natanz, središnje mesto iranskog programa obogaćivanja urana.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika, a iranska državna televizija IRIB poziva se na pouzdane izvore i izveštava da su nuklearna postrojenja u Isfahanu potpuno sigurna. Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska novinska agencija Fars izvestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat.

Sistem protivvazdušne odbrane u Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na severozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom vazdušnom prostoru preusmereno.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track