DRAMA NA NEBU! Srušio se RATNI avion: Uzrok pada obavijen VELOM TAJNE
Foto: Shutterstock

DRAMA NA NEBU! Srušio se RATNI avion: Uzrok pada obavijen VELOM TAJNE

Planeta -

Borbeni avion F-16 singapurskog ratnog vazduhoplovstva srusio se juče u okolini baze Tengah. Oružane snage ove azijske zemlje odlučile su da privremeno obustave obuku pilota na F-16 dok traje istraga o padu aviona.

Lokhid Martin F-16 iz sastava ratnog vazduhoplovstva Republike Singapur (Republic of Singapore Air Force - RSAF) srušio se u sredu 8. maja neposredno nakon poletanja iz baze Tengah. Pilot je srećom uspeo da se katapultira iz aviona i bezbedno je sleteo na zemlju.

Ministarstvo odbrane Singapura u saopštenju navodi da je lekarski tim pregledao pilota F-16 i da on nije zadobio ozbiljne povrede.

Uzrok pada vazduhoplova u fazi poletanja za sada nije poznat, a istragom će biti ustanovljene sve okolnosti ovog događaja. Iskusni pilot RSAF koji ima preko 2.000 sati naleta na ovom avionu, navodno je imao probleme sa sistemom upravljanja prilikom poletanja.

Ministarstvo odbrane Singapura saopštilo je da privremeno obustavlja obuku pilota na lovcima F-16 nakon što se letelica srušila tokom rutinske obuke. Ministarstvo je navelo da je odluka o obustavi doneta kao preventivna mera bezbednosti koja će ostati na snazi dok istraga ne pokaže da li je bezbedno nastaviti letove na ovom tipu vazduhoplova.

F-16
foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Padovi aviona koji su u sastavu RSAF su prava retkost. Ministar odbrane Ng Eng Hen je izjavio da je poslednji pad zabeležen pre 20 godina ali da je uprkos tome RSAF razočarano najnovijim incidentom.

U bazi Tengah stacionirane su 140. i 143. eskadrila RSAF koje raspolažu sa F-16C/D. Akro-grupa Crni vitezovi (eng. Black Knights) takođe je bazirana u Tengahu. Ratno vazduhoplovstvo Republike Singapur trenutno leti sa oko 60 F-16 u varijantama C i D dok nebo izand ove male zemlje brane i 40 F-15SG.

(Kurir.rs/Aero Telegraf/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:35

AMERIKANCI DIZAJNIRALI AVION ZA BUDUĆI RAT Stručnjaci bez dileme: Rusija kaska zbog rata, dve godine su u vojnoj operaciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track