Josipović: Ili uvesti ćirilicu ili promeniti ustav

Josipović: Ili uvesti ćirilicu ili promeniti ustav

Planeta -
Hrvatska pitanje prava nacionalnih manjina rešava na način predviđen ustavnim zakonom, pitanje uvođenja jezika i pisma deo je programa koji je imala i prošla .. pa i sadašnja vlada. ako se zakon ne želi poštovati, onda ga treba menjat, kaže prdsednik Hrvatske

MINHEN - Ako ne postoji želja da se ustavni zakon poštuje, onda ga treba menjati, ocenio je danas predsednik Hrvatske Ivo Josipović komentarišući proteste u Vukovaru u vezi s najavljenim uvođenjem srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu u tom gradu. Josipović očekuje od stranaka u Hrvatskoj da građanima objasne zašto je važno poštovati zakon.

"Očekujem od stranaka u Hrvatskoj, posebno od onih koji su učestvovale u vladama, da građanima objasne koja je važnost poštovanja ustavnog zakona, a ako se zakon ne želi poštovati, onda ga treba menjati", rekao je predsednik u Minhenu, gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji. Javno izražavanje nečijeg mišljenja jeste nešto što je demokratski, dodao je, uz konstraaciju da "naravno, treba znati za šta se zalažemo".

"Hrvatska pitanje prava nacionalnih manjina rešava na način predviđen ustavnim zakonom, pitanje uvođenja jezika i pisma deo je programa koji je imala i prošla .. pa i sadašnja vlada", tvrdi Josipović. Prema proceni organizatora, oko 20.000 građana, mahom veterana iz skoro svih delova Hrvatske, protestovalo je juče u Vukovaru zahtevajući zabranu ili dugogodišnje odlaganje uvođenja srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu u tom gradu, a najavljeno je i održavanje velikog skupa u Zagrebu u aprilu ukoliko se ne postupi po tim zahtevima. Na skupu "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilci" zatraženo je da hrvatska vlada "posluša" glas Vukovaraca i odustane od sprovođenja zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje". U proteklim sedmicama, otkako se ispostavilo da prema popisu stanovništva u gradu živi 34,87 odsto Srba koji imaju pravo na uvođenje srpskog jezika i ćirilice kao službenog pisma, desničarske stranke i veteranska udruženja protestovali su tražeći da se primena zakona u gradu onemogući ili barem odgodi za nekih 10, 20 ili 50 godina. Srpski jezik i ćirilica treba da budu uvedeni kao službeni shodno ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i drugom zakonskim propisima da u mestima u kojima živi više od trećine pripadnika neke manjine, njen jezik i pismo mogu biti službeni. Da će se zakon poštovati više su puta potvrdili premijer Milanović i ministar uprave Arsen Bauk odgovarajući na pitanja poslanika HDZ-a i drugih desničarskih partija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track