AFERA PANAMA: Otkriven i trag izgubljenog novca iz najveće pljačke 20. veka
Foto: Youtube/Printscreen

Veliki tajni dokumenti

AFERA PANAMA: Otkriven i trag izgubljenog novca iz najveće pljačke 20. veka

Planeta -
Dokumenti koji su procurili iz kompanije "Mosak Fonseka" otkrili su na koje je sve načine firma pomagala klijentima pri pranju novca izmičući sankcijama i izbegavajući poreze.

Među terabajtovima podataka i 11.5 miliona službenih dokumenata koji se nazivaju "Panama papiri" otkriven je i trag novca koji seže sve do kriminilastičkog slučaja iz 1983. godine.

Radi se o kultnoj pljački sefa Brinks Met koja je prozvana najvećom pljačkom 20. veka. Najveća dotada poznata pljačka u britanskoj, ali i svetskoj istoriji, kada je nestalo 40 miliona dolara vrednih zlatnih poluga, dijamanata i novca iz Međunarodnog sefa na aerodromu Hitrou mogla bi konačno da bude zaključena.

Pljačka se dogodila 26. novembra 1983. godine kada su iz sefa ukradene zlatne poluge u vlasništvu bankarskog kolektiva Džonson Meti Benkers Ltd, koji je godinu dana posle pljačke propao zbog izdavanja velikog broja kredita kompanijama i prevarantima bez pokrića. Banku je preuzela Britanska banka kao deo politike spasavanja bankarskog sektora.

Tog dana je, prema službenom zapisniku, banda od šest ljudi upala u 'skladište' na međunarodnom aerodromu Hitrou. Verovali su da će ukrasti oko 5 miliona dolara, ali kada su ušli u sef i pronašli zlatne poluge i dijamante nisu mogli da im odole.

Veći broj članova bande je uhapšen i osuđen, ali zlato, novac i dijamanti nikada nisu pronađeni.

(Dnevnik/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track