UMREŽUJU SE PREKO FEJSBUKA: U Austriji sve više pristalica džihadistističke IS!
Foto: AP Photo

Alarmantno

UMREŽUJU SE PREKO FEJSBUKA: U Austriji sve više pristalica džihadistističke IS!

Austrija -
U centru te scene je jedan islamista, koji je u svom stanu otvorio džamiju i tamo prodaje zastave džihadista kao i kape sa simbolom IS

BEČ - Austrijska policija je, zbog poziva na ubistvo pripadnika manjinske verske zajendice Jazidi u Beču, pokrenula istragu o novonastaloj radikalnoj islamističkoj sceni koju čine pristalice iračko-sirijske ekstremističke grupe Islamska država (IS).

Napadi jedinica IS na Jazide u kurdskim oblastima u Iraku očigledno se prenose i na Austriju. Paralelno s ofanzivom IS u Siriji i Iraku, među mladim migrantima u Beču se razvila radikalna zajednica "fanova" IS, a radi se pretežno o maloletnicim nižeg obrazovanja, piše bečki Kurir.

Većina njih živi u 21. i 22. bečkom okrugu, a gotovo svako od njih je član jednog boks-kluba, ili se bavi drugim borilačkim sportom, a neki od njih praktikuju i bodibilding.

Većina je nezaposlena i koristi vreme da se preko interneta, posebno Fejsbuka, radikalizuje. Austrijske vlasti njihov broj procenjuju na više stotina.

U centru te scene je jedan islamista, koji je u svom stanu otvorio džamiju i tamo prodaje zastave džihadista kao i kape sa simbolom IS. Većina mušterija je poreklom iz Turske, ali, sve je više i Čečena.

Preko Fejsbuka oni sebi daju boračka imena "Vojnik Alaha", ili "Sluga Alaha", i pozivaju na rat "Ili ćete nas ubiti ili ćemo nastaviti dok glave budu letele", prenosi "Kurir".

Pripadnici tog radikalnog islamističkog kruga u Austriji dive se islamističkim borcima koji dobrovoljno učestvuju u ubistvima u Iraku, a kada bivaju ubijeni za njima se žali.

U međuvremenu su pripadnici zajednice Jazida u Beču, koji ima oko 700, dospeli na metu ekstremista. Tako je jedan mladić iz 21.bečkog okruga na Fejsbuku, uz sliku sa pištoljem u ruci poručio "U miru počivajte Jazidi".

Tomas Šmidinger, predsednik inicijative Jazida "Vadi", rekao je da su svi pripadnici te zajednice u Beču u strahu, pre svega zbog nedelovanja vlasti kada se ekstremisti sa džihadističkim simbolima pojave u javnosti.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ukazuju da zakon ne dozvoljava delovanje protiv lica koji nose zastavu džihada u javnosti. Na drugoj strani naglašavaju da zakon predviđa delovanje protiv onih koji pozivaju na nasilje, te da oni koji prete moraju računati da će im u posetu doći policija.

Istovremeno se ukazuje da problem radikalizacije ne može rešiti sama policija, već da to mora učiniti politika.

Iz kancelarije ministarke za integraciju u vladi pokrajine Beč Sandre Frauenberger ukazuju da će na jesen biti uspostavljena mreža protiv ekstremizma.

"Sve ustanove koje rade sa decom i omladinom treba da se umreže", poručuju oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track