Bečki muslimani u svađi zbog džihadista koji ratuju u inostranstvu!
Foto: Reuters

Tenzije zbog ekstremista

Bečki muslimani u svađi zbog džihadista koji ratuju u inostranstvu!

Austrija -
Tursko kulturno društvo zahteva da se IGGÖ, kao i sve druge muslimanske organizacije u Austriji, napokon javno distanciraju od terorizma IS, a ne samo retoričkim floskulama

BEČ - U Austriji je sve dublji ideološki jaz između različitih grupacija koje okupljaju muslimane. U najnovijem broju časopisa Ajnšpruh (Einspruch; Prigovor), Tursko kulturno društvo (TKG) žestoko je kritikovalo Islamsku versku zajednicu Austrije (IGGÖ), optužujući je da toleriše radikalni islamizam.

TKG traži da se IGGÖ napokon javno okrene protiv takvih strujanja, koja bi morala biti i zakonom zabranjena. "Da li je IGGÖ vatrogasac ili potpaljivač?! IGGÖ bi morala da se bori protiv fundamentalističkog politizovanog islama, a ne da ga gura pod tepih problem i glumi nemoć pred radikalizovanim mladim muslimanima i propagatorima mržnje", kažu u TKG­.

Predsednik IGGÖ, Fuat Sanac, nedavno je u intervju nedeljniku Profil, na pitanje zašto mu je trebalo izuzetno mnogo vremena da osudi širenje "Islamske države“ (IS) i njen teror u Siriji i Iraku, odgovorio:

"Kad u Iraku ubijaju hrišćane, mene pitaju šta mogu da učinim protiv toga. Nisam papa. Sam ne mogu ništa da učinim. Zadužen sam za austrijske muslimane.“

Ovo je razbesnilo Melisu Gines (Melissa Günes), generalnu sekretarku TKG­.

"IGGÖ se ponaša baš kao Vatikan, predstavlja se kao predstavnik svih muslimana u Austriji. Istovremeno, IGGÖ je ekskomunicirala alevite, a diskriminiše i diskvalifikuje takođe i šiite, kao i liberalno misleće sunite. Aleviti su zato osnovali svoju zajednicu, koja je u međuvremenu priznata od države Austrije kao posebna verska zajednica, ALEVI“, kaže Ginesova.

Ona kaže da je još veći problem to što IGGÖ u prošlosti ništa nije preduzimala protiv radikalizacije i političkog islama. Štaviše, upravo IGGÖ je bila centar političkog islama u Austriji. Ne samo to. Zahvaljujući moćnom lobiju, IGGÖ je uspela da prodre i u vodeće austrijske političke partije, gde je počela da prodaje politizovan islam kao međukulturni dijalog.

Generalna sekretarka TKG­ poziva predsednika IGGÖ da napokon javno prizna da je Austrija postala zaleđe fundamentalističkog islama.

"Beč je postao tvrđava radikalnih islamista, magnet za terorističku miliciju IS i druge politizovane islamske grupe. Iz Beča već godinama potiče sve jača radikalizacija bošnjačkih, bugarskih, makedonskih i albanskih muslimana", upozoravaju iz TKG­.

Naravno, kao što Vatikan nije zadužen za pravoslavne i protestantske hrišćane, tako niti IGGÖ, koja okuplja sunite, ne predstavlja alevite, šiite, kao ni mnoge liberalne muslimane, podsećaju u TKG­ i napominju da javnosti mora biti jasno da fundamentalistički politizovan islam izvire gotovo isključivo iz radikalnih sunitskihkrugova, koje su usidreni upravo u IGGÖ.

Iz TKG­ zahtevaju da se IGGÖ, kao i sve druge muslimanske organizacije u Austriji, napokon javno distanciraju od terorizma IS, ne samo retoričkim floskulama. Istovremeno se od austrijskog parlamenta traži da organizuje posebnu sednicu, posvećenu radikalnom političkom islamu u Austriji, kao i javni, okrugli sto na tu temu. Pored toga, TKG poziva vladu Austrije i savezni parlament da osmisle i donesu zakon o zabrani širenja radikalne islamske doktrine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track