(VIDEO) PODZEMNI GRAD: Misterija tajnih bunkera ispod Beča!
Foto: Wien.gv.at

Nepoznata prestonica

(VIDEO) PODZEMNI GRAD: Misterija tajnih bunkera ispod Beča!

Austrija -
Osim spavaonica i radnih prostorija, austrijskom premijeru i članovima vlade na raspolaganju je, navodno i televizijski studio

BEČ - Ispod bečkih ulica i građevina proteže se još jedan, potpuno skriveni i javnosti nepoznati grad koji čini niz bunkera, podruma, tunela i katakombi.

Tajni tunel austrijske vlade

U javnosti je 2010. godine objavljena informacija da postoji specijalizovani bunker namenjen za skrivanje članova austrijske vlade u slučaju opasnosti. Iste godine jednoj reporterskoj ekipi je dozvoljeno da poseti bunker i napravi fotografije njegove unutrašnjosti.

Osim spavaonica i radnih prostorija austrijskom premijeru i članovima vlade na raspolaganju je, navodno, i televizijski studio.

Ovaj bunker je smešten u podrumu jedne od šest bečkih, takozvanih, "protivvazdušnih kula“ (Flakturm), sagrađenih od armiranog betona u periodu od 1942. i 1945. godine. Temelj bunkera debeo je osam metara, zidovi tri metra i navodno je spreman da u svakom trenutku primi i sakrije "glavne“ ljude Austrije.

Podzemna groblja

Ispod ulica i građevina strogog centra Beča (Innenstadt), skrivena od očiju javnosti, nalaze se podzemna groblja, koja čuvaju kosti nekadašnjih stanovnika austrijske prestonice. Podno Mihaelove crkve (Michaelerkirche) leži grobnica u koju su do 18. veka sahranjivani imućni građani Beča. Ulaz u ovu grobnicu je i danas pristupačan, a njene unutrašnje "kule“ sačinjene od ljudskih kostiju tek nagoveštavaju koliki je broj Bečlija svoje poslednje utočište pronašao baš u ovim katakombama.

"Prisilni dvorac“

Mreža bečkih kanalizacionih tunela duga je oko 2.400 kilometara. Ova dužina otprilike odgovara razdaljini između Austrije i Kazahstana. Od svoje izgradnje, 1900. godine, ovi kanalizacioni tuneli bili su neprekidno naseljeni, pre svega bečkim beskućnicima za koje su predstavljali jedino utočište. Mnoge od unutrašnjih prostorija imale su čak i imena, a kako su njihovi stanovnici doživljavali svoj dom možda najbolje odražava ime jedne od njih nazvane "Prisilni dvorac“ (Zwingburg).

Interesantna je činjenica da bi se cela prva bečka opština mogla obići uzduž i popreko hodajući samo kroz njene kanalizacione tunele.

Podzemna bolnica

Osim za građane, u Beču su postojali i bunkeri za doktore. Naime, tokom Drugog svetskog rata ispod bolnice Lainc (Lainz) izrađen je bunker u kojem su se nalazile operacione sale i sva prateća, neophodna oprema. Ovom bunkeru se, pomoću mnogobrojnih tunela, mnogo pristupiti iz svih delova bolnice.

Tajne podrumskih hodnika

Još u vreme turske opsade ispod cele prve bečke opštine izgrađeni su podrumi iz kojih se bez problema moglo stići čak i do katakombi centralne bečke katedrale Štefansdom (Stephansdom). Nacisti su ove podrume kasnije pretvorili u bunkere. Iako je nakon Drugog svetskog rata veliki broj ovih bunkera zatrpan, još je uvek moguće pronaći hodnike koji su ih povezivali. Jedan od najpoznatijih ovakvih hodnika kreće iz podruma jednog gradskog lokala, te, nakon nekoliko stotina metara, završava na bečkom trgu Švedenplac (Schwedenplatz). Međutim, nigde nije dokumentovano gde se ovi podrumi i njihovi hodnici tačno nalaze.

Najveći poznati bečki podrum nalazi se nedaleko od Gradske skupštine, u ulici Lenaugase (Lenaugasse). Njegova površina iznosi 2.500 kvadratnih metara i prostire se na tri etaže, a služio je kao skladište za životne namirnice.

http://www.youtube.com/watch?v=yjqNi9ARAQ4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track