TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE ŠTRAHEOV SNIMAK: Nije sigurno da postoji krivično delo
Foto: EPA/LISI NIESNER

vicekacelar na udaru

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE ŠTRAHEOV SNIMAK: Nije sigurno da postoji krivično delo

Austrija -

Više tužilaštvo Austrije proveriće video-snimak na koji su se pozivali mediji kada su saopštili da je aktuelni vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe 2017. godine navodno razgovarao sa Ruskinjom o mogućnosti dobijanja pomoći od nje za predstojeće parlamentarne izbore, javio je bečki list Kurir pozivajući se na generalnog sekretara Ministarstva pravde Kristijana Pilnačeka.

Nemački časopis Špigl i dnevnik Zidojče cajtung objavili su tajno snimani video-materijal iz jula 2017. Na njemu su Štrahe i šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije Johan Gudenus, u jednoj vili na španskom ostrvu Ibica, gde razgovaraju sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, Aljonom Makarovom, koja tvrdi da želi da investira u Austriji i kupi austrijski Kronen cajtung kako bi im pružila pomoć na predstojećim parlamentarnim izborima.

Osim toga, listovi navode da su na sastanku razgovarali i o drugim transakcijama, prema kojima bi, nakon zaključivanja, Makarova mogla dobiti pristup vladinim ugovorima u zamenu za pomoć austrijske Slobodarske partije, čiji je lider Štrahe.

Međutim, sami austrijski političari rekli su za Zidojče cajtung da su na tom sastanku konzumirali priličnu količinu alkohola i istakli da im je umnogome smetala jezička barijera. Zasad su objavljeni samo delovi večeri, koja je, prema pisanju Špigla trajala šest sati i toliko materijala i ima, pa se u nastavku očekuju dalji snimci.

Generalni sekretar Ministarstva pravosuđa Kristijan Pilnaček rekao je da Više tužilaštvo već analizira video-materijal. „Imamo trenutno samo isečke, pa se kompletna situacija ne može proceniti“, precizirao je Pilnaček. Prema njegovim rečima, sa pravnog stanovišta pitanje je da li se radi o jednostavnom razgovoru ili konkretnim krivičnim delima.

Kako je naveo generalni sekretar, Tužilaštvo namerava da zatraži od Špigla i Zidojče cajtunga kompletnu verziju snimka, nakon čega će preduzeti potrebne korake. Istovremeno, provera videa će biti samo prvi korak, rekao je Pilnaček, a pitanje da li će istraga biti pokrenuta ostaje otvoreno.

U međuvremenu, objašnjenja od austrijske Slobodarske stranke zatražila je Austrijska ekonomska komora. "Komora je prinuđena da traži objašnjenja od APS“, napisao je na Tviteru portparol Kristijan Nojvirt.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track