Najnovije vesti

VOLIM SVOG KANCELARA: Kurc u središtu SMS afere! Bio je mlada nada, a sada se austrijski lider pretvorio u lošeg momka!
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

skandal za skandalom

VOLIM SVOG KANCELARA: Kurc u središtu SMS afere! Bio je mlada nada, a sada se austrijski lider pretvorio u lošeg momka!

Austrija

Austriju potresa SMS afera koja bi mogla uzdrmati dosad prilično stabilnu poziciju kancelara Sebastijana Kurca.

Ali ovo nije jedini ili najveći zločin koji se pripisuje Kurcu.

Mnogo je opasnije da se sa svakim novim dokazom, objavljenim člankom i video-zapisom gotovo savršena fasada koju austrijski kancelar godinama gradi polako, ali sigurno ljušti.

Kurc je donedavno uživao veliku podršku - glasači su mu verovali kada je obećao da će se boriti za promene u zemlji.

Mlade je privukao svojim godinama (imao je 31 godinu kada je postao kancelar), ličnim imidžom i pažljivo osmišljenom komunikacijom na društvenim mrežama.

Antiimigrantska retorika koju je zagovarao 2015. godine i dalje je jedna od njegovih najvažnijih politika, a evropski blok desnog centra već ju je ispod glasa nazvao "budućnošću konzervativne Evrope".

Kurc je uspeo da se neozleđen izvuče iz skandala na Ibici 2019. godine i ponovo formira koaliciju, ovog puta sa zelenim.

Kako je došlo do rušenja imidža?

Istraga sada ukazuje da Kurc godinama gradi imidž "dobrog dečaka", dok je iza vrata oko sebe stvorio usku mrežu lojalista u vladi, privatnom sektoru i medijima.

Kritičari su lojalističku mrežu nazvali "Kurcova kuća" (misleći na političku seriju Kuća od karata).

Umesto obećanog "novog stila" koji je obećao, Kurc je pokazao Austrijancima da je "sve dozvoljeno".

"Kurcov sistem je od početka dizajniran da preuzme kontrolu nad državnim institucijama i stvori državu u državi", rekao je za Politiko Kai Jan Krajner, parlamentarni lider opozicionih socijaldemokrata.

Sebastijan Kurc
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Krajner se osvrnuo na aferu SMS koja je otkrila kako je tirkizno-plava vlada 2018. i 2019. godine postavila "svoje ljude" na važne javne i privatne funkcije.

Glavni čovek zbog kojeg se Kurc ovih dana preterano znoji je Tomas Šmid.

Šmid je bivši generalni sekretar Ministarstva finansija koji je "sredio" svoju direktorsku funkciju u državnom holdingu Obag, pokazuju transkripti poruka koje su objavili austrijski mediji.

Do 2018. godine Šmid je bio visoki zvaničnik austrijskog Ministarstva finansija, da bi do pozicije izvršnog direktora Obaga stigao uz pomoć Kurcovih saveznika, iako nikada nije radio kao izvršni direktor korporacije i nije imao međunarodno iskustvo.

Nakon višemesečnog rada na otvaranju novog posla - navodno je imao prste u pisanju opisa posla za posao i lično je odabrao upravni odbor da ga zaposli, bila mu je potrebna još jedna potvrda.

"Volim svog kancelara"

On je poslao poruku Sebastijanu Kurcu u kojoj traži da mu obeća da će na novom radnom mestu imati pravu moć, a ne samo ceremonijalnu ulogu.

"Dobijate sve što poželite", odgovorio mu je Kurc.

Sebastijan Kurc
foto: EPA / YVES HERMAN / POOL

"Tako sam srećan... Volim svog kancelara", napisao mu je Šmid.

Samo nekoliko nedelja pre nego što je Šmid dobio posao direktora u državnom holdingu, pomogao je kancelaru u osetljivom pitanju koje je uključivalo Katoličku crkvu.

Stoga neki smatraju da to nije bio planirani sistem postavljanja lojalista na važne položaje, već nagrađivanje saveznika za lojalnost.

Naime, nakon što je migrant početkom 2019. godine izbo lokalnog državnog službenika u zapadnoj Austriji, Kurc je najavio oštar novi zakon koji omogućava vlastima da u preventivni pritvor stave azilante koji se smatraju "opasnim".

Ali katoličke vođe, predvođene popularnim bečkim nadbiskupom, kardinalom Kristof Šenborn, usprotivile su se toj ideji, javno je upoređujući sa taktikom koju koriste represivni režimi.

"Svaka diktatura na svetu zaključava ljude zbog nepoverenja", napisao je Šenborn. "Sutra to možemo biti vi ili ja."

Kurc je ohrabrio Šmida da nastavi sa planom i izvrši pritisak na crkvu.

AFERA SA MASKAMA

Nedavno se austrijski kancelar našao u aferi “Higijena Austrija” u koju je bila umešana i njegova lična asistentkinja i direktorka premijerove kancelarije Lisa Visar, kao i njena porodica.

Naime, slabo plaćeni radnici skidali su etikete “Made in PRC” (proizvedeno u Kini) sa jeftino uvezenih FFP2 maski, čije je obavezno nošenje naredila austrijska Vlada po cenu novčane kazne, i na njih kačili etikete “Higijena Austrije”, firme Tina Visara, čija je snaja Lisa Visar, višegodišnja saradnica Sebastijana Kurca.

Insajder u firmi poslao je lokalnim medijima fotografije i detalje koji daju uvid u užasne uslove rada u “Higijeni”, sa prljavim mašinama i prostorijama u kojima su etikete zašivane na maske.

Šmid je objasnio da će obavestiti kolege iz Crkve da će "u kontekstu preispitivanja svih poreskih privilegija širom Republike, ministarstvo finansija vrlo pažljivo razmotriti crkvu".

Oboje su znali da je za crkvu, koja bi imala poteškoća u radu bez preferencijalnog poreskog tretmana, pretnja veoma opasna.

Kurc je odgovorio: "Da, sjajno."

Iz "dobrog" u "lošeg" momka

Nekoliko sati kasnije, Šmid je obavestio Kurca o sastanku, napisavši da je problem rešen.

"Čovek je pocrveneo, prebledeo, a zatim počeo da se trese", napisao je Šmid.

"Sjajno, puno vam hvala", odgovorio je Kurc.

Uprkos Kurcovom očiglednom divljenju, taktika je propala. Kardinal Šenborn nastavio je da kritikuje predloženu politiku azila, nazivajući je "neljudskom".

Samo nekoliko nedelja nakon Šmidove posete crkvi, Kurcova vlada pala je usred afere Ibica.

Šmid i Kurc negiraju da su bili umešani u bilo šta protivzakonito, ali Šmid je ove nedelje rekao da će podneti ostavku zbog afere sledeće godine, da neće tražiti produženje nakon isteka ugovora.

Pored skandala koji bi mogli ozbiljno ugroziti Kurcov kredibilitet, veće je pitanje može li on preživeti promenu slike iz "dobrog" u "lošeg" momka austrijske politike.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...