BALKAN DOMINIRA Ovo su najviši svetski lideri
Foto: Beta

Pravi gorostasi

BALKAN DOMINIRA Ovo su najviši svetski lideri

Planeta -

Susreti svetskih lidera mogu biti vrlo neprijatni zbog razlike u visini između njih. To se dobro videlo prilikom nedavne posete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu, kada je bilo nelagodno gledati ga kraj mnogo višeg srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Ipak, ta razlika u visini i ne iznenađuje, jer je predsednik Vlade Srbije jedan od najviših svetskih državnika. Zanimljivo je da na listi od 10 najviših svetskih političara, na kojoj prvoj mesto zauzima crnogorski predsednik Filip Vujanović, čak njih petoro dolazi sa Balkana, a dvojica iz Srbije.

Predstavljamo deset najviših svetskih lidera:1. Filip Vujanović, 200 cm

Crnogorski predsednik Filip Vujanović, inače rođen u Beogradu, već mnogo puta je proglašen najvišim svetskim državnikom. Sa visinom od dva metra, on zaista odskače od ostalih svetskih lidera na svim međunarodnim skupovima. Na funkciji je od 2003. godine, kada je njegova zemlja bila deo državne zajednice Srbija i Crna Gora.

2. Aleksandar Vučić, 199 cmSrpski premijer Aleksandar Vučić samo je za jedan centimetar niži od Vujanovića, pa zauzima drugo mesto na listi najviših svetskih lidera. Kako je više puta rekao, ne smatra da je visina presudna za bavljenje politikom, ali, uprkos tome, dominira na međunarodnim sastancima.

Dominiraju... Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić Foto: Fonet
Dominiraju... Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić Foto: Fonet

3. Tomislav Nikolić, 192 cmI predsednik Srbije Tomislav Nikolić jedan je od najviših državnika na svetu. Visok je 192 centimetra, pa i on većinu drugih predsednika i premijera može da "gleda sa visine".4. Donald Tramp, 191 cmNovi američki predsednik Donald Tramp prilično je visok - njegov lekar je tokom kampanje objavio da ima 191 centimetar. On je drugi po visini među svim američkim predsednicima u istoriji, a viši od njega je jedino bio Abraham Linkoln sa 193 centimetra.

Donald Tramp Foto: Reuter
Donald Tramp Foto: Reuter

5. Andrej Plenković, 191 cmHrvatski premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković prošle godine je došao na čelo vlade.

Andrej Plenković sa Angelom Merkel Foto: AP
Andrej Plenković sa Angelom Merkel Foto: AP

6. Nikolas Maduro, 190 cmPredsednik Venecuele Nikolas Maduro Moros sa svojih 190 centimetara ima zaista impozantnu pojavu. Karijeru je započeo kao vozač autobusa, vremenom je postao moćni sindikalni lider, a zatim je ušao i u vladu. Na čelu države zamenio je Uga Čaveza.

Nikolas Maduro   Foto: Reuter
Nikolas Maduro Foto: Reuter

7. Bašar el Asad, 189 cmSirijski predsednik Bašar el Asad samo je za jedan centimetar niži od kolege iz Venecuele. Na čelu države 2000. godine nasledio je oca Hafeza, koji je Sirijom vladao tri decenije.

8. Pol Kagame, 188 cmPredsednik Ruande Pol Kagame karijeru je započeo kao borac i lider pobunjenika, koji je izvojevao vojnu pobedu. Vrlo je aktivan na društvenim mrežama.

Pol Kagame sa pratnjom   Foto: AP
Pol Kagame sa pratnjom Foto: AP

9. Džastin Trudo, 188. Kanadski premijer Džastin Trudo, koji je visok 188 centimetara, sin je bivšeg kanadskog premijera Pjera Eliota Trudoa. Bivši je bokser, a zbog svoje pojave mnogi ga proglašavaju najseksepilnijim političarem.

Džastin Trudo   Foto: Reuter
Džastin Trudo Foto: Reuter

10. Redžep Tajip Erdogan, 183 cmTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan, visok 183 centimetra, rođen je u evropskom delu Istanbula, pa je poslednji u nizu balkanskih gorostasa na ovoj listi. Na vlasti je od 2003. godine, kada je postao premijer, a predsedničku funkciju je preuzeo 2014.

Redžep Tajip Erdogan   Foto: Reuter
Redžep Tajip Erdogan Foto: Reuter

BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track