BRITANIJA I ITALIJA SLOŽNE: Evropskoj uniji potrebna reforma
Foto: Reuters Okt 2015

Zahtevi

BRITANIJA I ITALIJA SLOŽNE: Evropskoj uniji potrebna reforma

Planeta -
London i Rim traže da se zaštite prava onih članica EU koje nisu članice evrozone i reše druga sporna pitanja

U zajedničkom tekstu objavljenom u britanskom Dejli Telegrafu, britanski i italijanski ministri spoljnih poslova, Filip Hamond i Paolo Đentiloni, navode da se naveli da se njihove države slažu oko mnogo čega.

"Italija i Velika Britanija se slažu da postoji potreba za snažnim reformama EU, pojednostavljenju njenog funkcionisanja, njenim procedurama i propisima", navela su dvojica ministara. "Možemo zajedno da radimo na paketu reformi Unije, koji će se pozabaviti specifičnim pitanjima kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalni sistemi, kako bi EU postala jednostavnija, efikasnija i sa manje birokratije", istakli su Hamond i Đentiloni.

Dvojica šefova diplomatija su navela i da EU treba da ima "različite puteve integracije", koji mogu istovremeno da se odvijaju. To predstavlja ključni zahtev Britanije, koja se sve više udaljava od sve čvršćeg političkog ujedinjenja, na čemu radi većina od 28 zemalja članica bloka.

Britanija je pokrenula pitanje promene nekih uslova svog članstva u EU uoči referenduma o ostanku u Uniji, planiranom do kraja 2017. godine, ali britanski premijer Dejvid Kameron do sada nije uspeo da sa kolegama iz EU postigne dogovor o ograničenju pristupa izbeglica određenim socijalnim povlasticama, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track