BRITANSKI BONTON: Kako da se ponašate prilikom upoznavanja člana kraljevske porodice
Foto: Profimedia

Pravila i protokoli

BRITANSKI BONTON: Kako da se ponašate prilikom upoznavanja člana kraljevske porodice

Planeta -
Upoznavanje kraljevske porodice zahteva poznavanje određenog tipa bontona i protokola koji bi ljudima pomogli u bilo kojoj situaciji ili prilici tokom upoznavanja sa članom kraljevske porodice.
Foto:Profimedia

Nema obaveznog bontona prilikom upoznavanja kraljice ili člana kraljevske porodice. Ali, uvek postoje ljudi koji se drže tradicije i teže ka tome da određeni protokoli ostanu deo ljudskog života.

Pozdravljanje člana britanske kraljevske porodice

Kada upoznaje kraljicu, uobičajeno je za muškarca da pokloni glavu ili za ženu, da napraviti kniks – ali samo britanci su to dužni da ovo urade. Amerikanci, na primer, ne moraju to da rade, iako mnogi prate ovaj protokol u znak poštovanja.

Kod upoznavanje kraljice ili drugog člana kraljevske porodice, osoba ne bi trebalo da ponudi svoju ruku i pozdravi je sve dok kraljica ili član kraljevske porodice prvi ne pruži ruku. Pri upoznavanju kraljevske porodice ne dirajte ih i ne približavajte se previše njihovom ličnom prostoru, osim ako nemate jasan poziv da to možete učiniti. Zagrljaji, poljupci u obraz i drugi kontakti su izvan granica.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Kako formalno osloviti nekog člana britanske kraljevske porodice

Pravilo za obraćanje članu britanske kraljevske porodice vrlo je jednostavan.

Kada se obraćate kraljici, morate imati ravan kontakt očiju s njom i morate je osloviti sa: “Vaše Veličanstvo” na prvoj referenci. Na drugoj i svakoj sledećoj referenci, kraljicu oslovljavate sa “Gospođo”.

Kada se obraćate muškom članu kraljevske porodice, treba da kažete: “Vaše visočanstvo” na prvoj referenci i “gospodine” na svim sledećim referencama.

Istih pravila treba koristiti prilikom obraćanja ženskom članu kraljevske porodice. Na prvoj referenci, pogledajte u nju i obratite joj se sa “Vaše kraljevsko visočanstvo”, kao i sa “Gospođo” na svim sledećim referencama.

Različita pravila Kraljevskog protokola i bontona mogu biti pomalo zastrašujuća, ali stvarno nisu toliko teška. Kada jednom naučite kako se obraća i koja pravila treba da poštujete dok upoznajete kraljevsku porodicu, vaš kraljevski susret će sigurno biti ugodan i dostojanstven.

(Royal.gov.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track