DA NE POVERUJEŠ: Nemačka opozicija više veruje Putinu nego Merkelovoj!
Foto: AP

DA NE POVERUJEŠ: Nemačka opozicija više veruje Putinu nego Merkelovoj!

Planeta -

BERLIN - Mnoge pristalice nemačkih partija Alternativa za Nemačku (AFD) i Levičari više veruju Vladimiru Putinu nego Angeli Merkel

Ovo su rezultat ankete sociološkog instituta „Forsa“ koja je sprovedena po narudžbini lista „Cajt“. Učesnici ankete, pristalice raznih stranaka iz cele Nemačke, upitani su da li veruju Putinu više nego Merkelovoj, manje ili približno isto. Ukupno je samo 12 odsto ispitanika širom zemlje izjavilo da više veruje Putinu, međutim, pristalice AFD i levičara su se posebno isticali.

Među Nemcima koji podržavaju AFD Putinu veruje 30 odsto ispitanika, a među levičarima 31 odsto. „Cajt“ ističe da se razlika posebno jasno ogleda u poređenju sa drugim partijama: na primjer, u Hrišćansko-demokratskoj uniji Merkelove, Putinu više veruje svega tri odsto ispitanika.

Sličan trend postoji i u odgovorima na drugo pitanje u okviru ove ankete: ispitanici su upitani da li smatraju da je Putin u pravu kada govori o neprijateljstvu Zapada prema Rusiji. Šezdeset dva odsto pristalica levičara i 78 odsto pristalica AFD veruje da jeste.

List obraća pažnju i na razliku u rezultatima ankete na zapadu i na istoku Nemačke. Na istoku je podrška znatno veća: 23 odsto ispitanika više veruje Putinu. Na zapadu — 10 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track