DIPLOMATSKI SKANDAL FRANCUSKOG MINISTRA: Britanija je za šefa diplomatije izabrala lažova
Foto: Ap 12 Jul 2016

Prozivka

DIPLOMATSKI SKANDAL FRANCUSKOG MINISTRA: Britanija je za šefa diplomatije izabrala lažova

Planeta -

Imenovavši Borisa Džonsona za novog šefa diplomatije, Britanija je na to mesto postavila jednog lažova, iako joj je u ovom trenutku potreban neko pouzdan, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero.

U Parizu vide Džonsona, koji se zalagao za izlazak Britanije iz Evropske unije, kao ključnu osobu odgovornu za to što je na referendumu 23. juna u Britaniji pobedila ideja Bregzita i kao prepreku za evropske integracije za koje se Francuska zalaže, preneo je Rojters.

"Uopšte me ne brine Boris Džonson, ali tokom kampanje je on puno puta lagao britanskom narodu i sada je on taj koji je sateran u ćošak pošto je uhvaćen u laži", rekao je Ero u izjavi za radio "Europe 1".

Nakon referenduma, Džonson se odrekao prilike da postane premijer Britanije umesto Dejvida Kamerona, ali ga je Kameronova naslednica Tereza Mej u sredu neočekivano imenovala šefom diplomatije.

Iako Džonson neće biti zadužen za pregovore o izlasku Britanije iz EU, Ero, koji inače nije sklon žestokim rečima, ovaj put je imao jedno oštro upozorenje za svog novog britanskog kolegu.

"On je više puta uhvaćen u laži. Meni je potreban partner sa kojim mogu da pregovaram i koji je jasan, kredibilan i pouzdan", istakao je Ero.

Francuska i druge članice EU su pozvale Britaniju da što pre pokrene proces izlaska iz bloka, kako bi mogao da počne dvogodišnji period pregovora o uslovima izlaska i o međusobnim odnosima posle Bregzita.

Nova britanska premijerka Mej je nagovestila da do kraja godine ne namerava da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime bi formalno bio pokrenut proces razdruživanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track