DOMAĆI ZADATAK ZA CIPRASA: Evo šta Grčka mora da uradi za treći paket spasa
Foto: Profimedia

Vrelo grčko leto

DOMAĆI ZADATAK ZA CIPRASA: Evo šta Grčka mora da uradi za treći paket spasa

Planeta -
Reforme moraju da počnu odmah, ove nedelje svi - i Atina i EU - moraju da usvoje sve zakone

BRISEL - Treći "paket spasa", dogovoren tokom maratonskih pregovora Četvorke - Grčka, Francuska, Nemačka i EU - nema odredbu o privremenom izlasku Atine iz evrozone, ali ona dobila težak domaći zadatak.

Dve tačke su najvažnije: dogovor o posebnom fondu imovine Grčke (vrsta monetizacije) sa sredstvima iz kojih će se smanjivati grčki dug i zakoni koje po hitnom postupku grčki parlament mora da usvoji do srede.

Aleksis Cipras mora da progura sve zakone kroz grčki parlament do srede (Foto: Reuters)
Aleksis Cipras mora da progura sve zakone kroz grčki parlament do srede (Foto: Reuters)

Faj posebni fond od 50 milijardi grčke imovine (dobijene privatizacijom) biće u Grčkoj, a ne u Luksemburgu, što je bio kamen spoticanja. Iz tog fonda 50 odsto biće upotrebljavano za smanjivanje duga, a ostalo na dokapitalizaciju banaka. Jedan deo grčka vlada može da upotrebi za investicie.

Tako je Grčka s jedne strane dobila mogućnost da povratiti poverenje kreditora i investitora, a s druge strane priliku da razgovara o reprogramiranju duga ranije nego što je bilo predviđeno.

Evo kako će sve to izgledati:

1. Grčki parlament mora da potvrdi sporazum i do srede da usvoji zakone da bi se odmah počelo s reformama.

2. Evrogrupa će na telekonferenciji (verovatno u sredu uveče) odobriti dogovor. Sporazum moraju da odobre i parlamenti nekih članica EU, uključujući Nemačku. To treba da se završi do kraja sedmice.

3. Evrogrupa ovlašćuje institucije da započu da pregovaraju s Grčkom o novom paketu pomoći. Procenjuje se da će se to otegnuti na ceo avgust.

U međuvremenu svi nadležni rade na premošćavanju sporazuma: naime, Grčkoj će tokom leta dospeti rate teške više od 7 milijardi evra, a pare od trećeg paketa neće moći da dobije do kraja avgusta, pa institucije EU već danas počinju da traže način kako da pomognu Atini da premosti taj period.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track