I SLOVENIJA STOPIRA ULAZAK MIGRANATA: Parlament ovlastio slanje vojske na granicu
Foto: Reuters 19 Okt 2015

Pomoć policiji

I SLOVENIJA STOPIRA ULAZAK MIGRANATA: Parlament ovlastio slanje vojske na granicu

Planeta -
U poslednja dva dana, Slovenija - zemlja od dva miliona stanovnika i najmanja država na balkanskoj izbegličkoj ruti, rasporedila je 140 vojnika na granici da bi pomagali policiji

LJUBLJANA - Slovenački parlament usvojio je rano jutros zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, nakon što je na hiljade izbeglica preplavilo zemlju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi zakon će omogućiti slovenačkoj vojsci da kontroliše granice kada policija nije prisutna.

U poslednja dva dana, Slovenija - zemlja od dva miliona stanovnika i najmanja država na balkanskoj izbegličkoj ruti, rasporedila je 140 vojnika na granici da bi pomagali policiji.

Policija teško kontroliše migrante, Foto: Reuters
Policija teško kontroliše migrante, Foto: Reuters

Mađarska blokirada granice sa Hrvatskom u petak u ponoć izazvala je domino efekt širom Balkana, sa hiljadama zaglavljenih izbeglica na graničnim prelazima. Više od 20.000 izbeglica stiglo je u Sloveniju od subote ujutro da bi nastavili put za Austriju, dok je najmanje 6.000 provelo noć u toj zemlji koja im je pružila utočište u izbegličkim centrima.

"Danas ćemo zvanično zatražiti od Evropske unije za policijsku i finansijsku pomoć", najavio je slovenački premijer Miro Cerar noćas novinarima, pre glasanja u parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track