IMA 775 SOBA I 78 KUPATILA: Bakingemska palata se renovira, evo koliko će to koštati besne Britance
Foto: Reuters 18 Nov

Sređivanje

IMA 775 SOBA I 78 KUPATILA: Bakingemska palata se renovira, evo koliko će to koštati besne Britance

Planeta -

Bakingemska palata kompletno će se obnoviti u idućih deset godina, što će britanske poreske obveznike koštati 369 miliona funti (430 miliona evra), objavilo je ministarstvo finansija.

Kraljica Elizabeta II biće u palati tokom cele restauracije koja počinje u aprilu sledeće godine, prenosi BBC. Dotrajale električne i vodovodne instalacije zameniće se prvi put u poslednjih 60 godina, zbog straha od mogućeg požara ili poplave.

Palata ima 775 soba, uključujući 19 državničkih, 52 kraljevske i gostinjske sobe, 188 spavaćih soba za osoblje, 92 kabineta i 78 kupatila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kao službena londonska rezidencija britanskih kraljeva služi od 1837. i otad je ugostila brojne istorijske ličnosti, poput američkih predsednika Vudroa Vilsona i Džona Kenedija, Mahatmu Gandija, Nila Armstronga i Nelsona Mandelu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Većina kraljevskih palata u vlasništvu su kraljičine fondacije, ali troškove održavanja plaća vlada. Inače, već je pokrenuta peticija da sama kraljevska porodica finansira ovu obnovu, a ne poreski obveznici. Za sada je oko 15.000 ljudi potpisalo peticiju.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track