ISLAMSKA DRŽAVA MOŽE NESTATI PRE NEGO ŠTO SE MISLI: Džihadisti počeli da se tuku između sebe
Foto: Profimedia

Zavadili se

ISLAMSKA DRŽAVA MOŽE NESTATI PRE NEGO ŠTO SE MISLI: Džihadisti počeli da se tuku između sebe

Planeta -

Islamska država izgleda da prihvata bilo koje strance u svoje redove, uključujući i one koji ne govore arapski, ne znaju ništa o teologiji i nemaju prethodnog iskustva vojne obuke. Međutim, veliki broj stranaca mogu predstavljati ozbiljnu pretnju postojanju organizacije, smatra novinarka Maja Tuzari Grinvud.

U svojoj publikaciji za danske novinare Grinvudova je napisala da su odnosi između lokalnih ID boraca i stranaca koji su se pridružili organizaciji za džihad napeti.

Neki sukobi unutar organizacije su doveli do nekoliko ubistava, od kojih je poslednji registrovan u februaru, kada je Holanđanin koji je pokušao da pobegne iz terorističke grupe uhapšen i pretučen do smrti.

Ubistvo je izazvalo vatreni obračun između lokalnih i stranih militanata a nakon incidenta je rečeno da je ID pogubio najmanje osam holandskih boraca, istakla je novinarka.

"Od prvog dana, strani borci u ID dobijaju privilegije kao naknadu za udobniji život napušten zbog kalifata," kaže ona.Oni su plaćeni 200 dolara umesto 130 i data su im najbolja mesta za život, primetila je Grinvudova.

Međutim, kako se ID suočava sa velikim brojem vojnih neuspeha, lokalni ekstremisti počeli su da se žale na nefer odnos prema strancima, koji im, kažu, ne pružaju dovoljnu vojnu podršku, i imaju tendenciju da ih koriste kao topovsko meso. Novinarka veruje, da je samo pitanje vremena kada će se ID raspasti bez ikakvih spoljnih napora.

"Možda 59 zemlje antiterorističke koalicije samo treba da budu strpljive i sačekaju dok unutrašnji sukobi uništite ID i eliminišu već slabu podršku lokalnog stanovništva", zaključila je novinarka.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track