KIM PONOVO PROVOCIRA: Test H-bombe je naše pravo, to je pravedna akcija!
Foto: Rojters

Brani naoružanje

KIM PONOVO PROVOCIRA: Test H-bombe je naše pravo, to je pravedna akcija!

Planeta -
Severnokorejski lider Kim Džong-un branio je testiranje hidrogenske bombe, koje je njegova zemlja, kako tvrdi, izvela pre nekoliko dana navevši da je to izvedeno kako bi se izbegao nuklearni rat sa Sjedinjenim Državama.

Objava četvrtog severnokorejskog nuklearnog eksperimenta naišla je na brojne međunarodne osude, a većina stručnjaka sumnja da je zaista reč o hidrogenskoj bombi.

To je bila "mera samoodbrane kako bi se na efikasan način odbranio mir na korejskom poluostrvu i regionalna sigurnost koja je suočena s pretnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama", kazao je severnokorejski lider, a prenosi službena novinska agencija KCNA.

"Reč je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju nijedna osoba ne može da kritikuje", kazao je.

Kim Džong-un posetio je severnokorejske oružane snage kako bi pozdravio "uspeh" nuklearnog testa, dodaje agencija.

Pjongjang redovno optužuje SAD i njihovog saveznika Južnu Koreju za zveckanje oružjem. Najnovije izjave usledile su posle komentara navedene novinske agencije u petak u kojem se kaže kako je pad Sadama Huseina u Iraku i Moamera Gadafija u Libiji pokazao šta se događa kada zemlja odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Inače, posle najnovijeg nuklearnog testa održan je hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, a navedeno je da će se pooštriti sankcije Severnoj Koreji.

Posedovanje hidrogenske bombe predstavljalo bi veliki korak za Pjongjang, kome su brojne rezolucije UN-a zabranile razvoj nuklearnog oružja, ali brojni stručnjaci sumnjaju u tu informaciju procenjujući da je energija oslobođena prilikom testiranja bitno manja od one koju bi oslobodila takva bomba.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track