KINEZI HOĆE DA VRATE TRAMPU DRON, ON IH ODBIO: Neka ga zadrže kad su ga već ukrali
Foto: Fonet/AP

KINEZI HOĆE DA VRATE TRAMPU DRON, ON IH ODBIO: Neka ga zadrže kad su ga već ukrali

Planeta -

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će vratiti malu američku naučno-istraživačku podmornicu na daljinsko upravljanje koju je pre dva dana zaplenila u Južnom kineskom moru, ali je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp poručio Pekingu da može da je zadrži.

"Ne želimo da nam vrate 'dron' koji su nam ukrali. Neka ga zadrže", napisao je Tramp na Tviteru.

Pošro je Pentagon ranije saopštio da je s Kinom "postigao sporazum o vraćanju 'drona' ", Trampova poruka je nagovestila mogućnost daljeg produbljivanja tenzija između Pekinga i Vašingtona, već izazvanog nedavnim Trampovim stavom o Tajvanu koji je uvredio Peking.

Kineski ratni brod je u četvrtak u Južnom kineskom moru zaplenio malu podmornicu za koju je Pentagon naveo da pripada američkom brodu za okeanska istraživanja, a potom uputio diplomatski protest i zvanični zahtev za vraćanje plovila.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Judžun rekao je sinoć da je u Južnom kineskom moru u četvrtak primećen "neidentifikovani uređaj" i dodao da ga je kineski brod zaplenio radi "ispitivanja i provere kako bi se sprečila opasnost po bezbednost plovidbe".

Judžun je naveo da je, pošto je utvrđeno da se radi o američkom podvodnom plovilu bez posade, Peking odlučio da uređaj vrati Vašingtonu.

Portparol Pentagona Piter Kuk potvrdio je da je sa Kinom "postignut sporazum o vraćanju plovila", ali je Tramp posle mitinga na kojem je svojim pristalicama zahvalio što su glasale za njega, na Tviteru kritikovao dogovor.

"Treba da kažemo Kini da ne želimo da nam vrati 'dron' koji nam je ukrala. Neka ga zadrži", stoji u Trampovoj poruci.

Tramp je prethodno osudio potez kineske Ratne mornarice, navodeći da je "ukrala američki 'dron' za podvodna istraživanja u međunarodnim vodama, izvukavši ga iz mora i odnevši u Kinu".

SAD su optužile Kinu da je "nelegalno" zaplenila "dron", a Peking je uzvratio saopštenjem u kojem je naveo da Vašington "šalje brodove koji u blizini kineske teritorije vrše vojna istraživanja" i poručio da će nastaviti da nadgleda aktivnosti američke Ratne mornarice i preduzeti neophodne mere.

Po navodima Pentagona, podmornica spuštena s broda "USNS Bowditch" koji nije vojno plovilo, košta oko 150.000 dolara, zaplenjena je dok je sakupljala naučne podatke u vodama Južnog kineskog mora, u blizini Filipina.

Američki Centar za strateške i međunarodne studije naveo je da je podmornica zaplenjena u isključivoj ekonomskoj zoni Filipina, a ne Kine, čime je, kako je ocenio, prekršeno međunarodno pravo.

Pentagon je dodao da je to prvi put u novijoj istoriji da je Kina zaplenila neko američko plovilo, a neki analitičari taj slučaj smatraju najozbiljnijim od aprila 2001, kada je u sudaru američkog izviđačkog aviona i kineskog borbenog aviona iznad ostrva Hajnan poginuo kineski pilot.

Najnoviji sukob će, kako se veruje, produbiti tenzije između Pekinga i Vašingtona, nastale zbog nedavnog telefonskog razgovora Trampa i predsednice Tajvana Caj Ing-ven i njegovih izjava da se "ne oseća obaveznim da poštuje politiku jedne Kine" i status Tajvana kao dela kineske teritorije.

Odnosi Kine i SAD zahladneli su i zbog toga što Peking gradi veštačka ostrva u Južnom kineskom moru u cilju proširenja suvereniteta na strateški važne zone globalne trgovinske razmene vredne oko pet milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track