KULTURA KOJA NESTAJE: Islamska država uništila drevnu kapiju staru 2.000 godina
Foto: Profimedia

Razaraju sve što stignu

KULTURA KOJA NESTAJE: Islamska država uništila drevnu kapiju staru 2.000 godina

Planeta -

Islamska država razorila je drevnu kapiju u iračkom gradu Mosulu staru 2.000 godina.

Kapija je poznata kao Vrata Maški ili Božja vrata, a datira još iz vremena antičkog grada Ninive. Spomenik kulture je uništen vojnom opremom kojom su raspolagali džihadisti.

Islamska država je do sada uništila mnogo istorijskih spomenika, institucija i drevnih gradova poput asirskog Nimruda ili Narodnog muzeja u Mosulu.

Kako se navodi, moguće je i da džihadisti prodaju delove kapije kamen po kamen. Oni smatraju da su ti drevni spomenici povratak paganizmu i da nisu u skladu sa njihovim učenjem.

Istorijska Vrata Maški otkrivena su 1968. godine, a veruje se da su krasila antičku Ninivu. To je grad koji se pominje i u Bibliji, a potiče još iz 7. veka pre nove ere. U to vreme, bio je jedan od najvećih gradova sveta.

Podsetimo, kada su krajem marta sirijske i ruske snage oslobodile još jedan drevni grad Palmiru zatekli su uništene znamenitosti, spomenike i hiljade bombi. Takođe, džihadisti su za sobom ostavili i veliki broj mina kojim su želeli da ceo grad, ili ono što je ostalo od njega, u potpunosti sravne sa zemljom.(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track