NAJTRAŽENIJI BEGUNAC BEŽI I OD ISIL-A: Džihadisti hoće da ga ubiju jer se nije razneo
Foto: Francuska Policija

Panika

NAJTRAŽENIJI BEGUNAC BEŽI I OD ISIL-A: Džihadisti hoće da ga ubiju jer se nije razneo

Planeta -
Juče je potvrđena smrt Abdelhamida Abauda, čoveka koji stoji iza terorističkog napada u Parizu u kome je poginulo 130 ljudi. Obaveštajne agencije svoje resurse su sada usmerile na Salaha Abdeslama, tzv. "osmog teroristu" koji je u begu

Najtraženiji čovek u Evropi ne skriva se samo od tajnih službi zapadnih zemalja, nego i od ISIL-a, veruju istražitelji. Belgijski portal "La Capitale" objavio je da je poslednji put viđen u Briselu 17. novembra, kada je svom prijatelju rekao da mu je žao što je učestvovao u napadima koji su "otišli predaleko".

Dodao je i kako ne želi da se preda jer se boji da će se ISIL osvetiti na njegovoj porodici. Francuska policija veruje da se Salah Abdeslam uspaničio tokom napada i s još nepoznatim devetim napadačem pobegao u seatu.

Mesto na kome je pronađen seat, Foto: Reuters
Mesto na kome je pronađen seat, Foto: Reuters

O koracima Abdeslama tokom i posle napada nema mnogo egzaktnih informacija, ali istražitelji polako slažu mozaik. Tokom napada je crnim seatom prevozio dvojicu napadača (među njima i svog brata) koji su izrešetali ljude u 10. i 11 arondismanu da bi potom brata Ibrahima ostavio na na bulevaru Volter, u blizini Bataklana. Ibrahim se odmah razneo u blizini jednog kafića, ali nije ubio ili ozbiljno povredio bilo kog prolaznika.

Bataklan posle masakra, Foto: Reuters
Bataklan posle masakra, Foto: Reuters

Za vreme najgoreg pokolja u Bataklanu, u 10:30 uveče, Abdeslam je mobilnim nazvao prijatelje iz Brisela da ga spase, da bi potom satima lutao Parizom.

Prijatelji su ga pokupili autom oko 5 sati ujutro, a granicu je uspeo da pređe sa svojim belgijskim dokumentima jer u tom trenutku još uvek nije bio povezan s napadom. Dvojica prijatelja koja su ga odvela sada se nalaze u pritvoru i negiraju bilo kakvu povezanost s napadima u Parizu.

Policiju na teoriju paničnog bega upućuje i otkriće crnog "reno klija" kojeg je Abdeslam navodno iznajmio, a nađen je u 18. arondismanu, gde su napadači takođe planirali da izvrše masakr. To se to nije dogodilo, što implicira da je pobegao pre toga.

Osim toga, nepoznata je i sudbina devetog napadača koga su sigurnosne kamare snimile u kolima s Abdeslamom pošto je ostavio brata na bulevaru Volter.

Neki mediji prenose da je moguće da je on u međuvremenu promenio izgled, pa sada traže muškarca sa naočarima i perikom. Pretpostavlja se da je uzeo i novo ime - Jasin Bagli.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track