NEMAČKI ZVANIČNIK: Nove sankcije Rusiji zbog bombardovanja Sirije
Foto: Printscreen YouTube

Ratnički bubnjevi

NEMAČKI ZVANIČNIK: Nove sankcije Rusiji zbog bombardovanja Sirije

Planeta -

BERLIN - Ćlan Hrišćanskodemokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkela i predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga Norbert Retgen pozvao je danas na uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog njene uloge u bobardovanju Sirije.

Retgen za Zidojče cajtung izjavio da umešanost Moskve "u ratne zločine" ne može da prođe nekažnjeno, prenosi Rojters i navodi da su snage vlade Sirije uz podršku ruskih vazdušnih snaga pojačale ofanzivu na delove grada Alepa pod kontrolom pobunjenika.

Moskva i Damask tvrde da su mete samo ekstremisti i negiraju da su bombardovali bolnice. Ali Retgen smatra da je Rusija kriva.

"Bio bi skandal ako ne bi bilo posledica i sankcija za najozbiljnije ratne zločine", kazao je Retgen. On je dodao da bi primena vojnih mera bila pogrešan pristup.

"Nametanje ekonomskih sankcija ne bi imalo dejstva kratkoročno gledano, ali dugoročno one bi svakako imale nekakvog uticaja na buduće planove (predsednika Rusije Vladimira) Putina", naveo je Retgen.

Rojters podseća da su pojedini evropski zvaničnici, uključujući Elmara Broka, još jednog člana CDU Merkelove, pozivali na sankcije Rusiji, ali da druge visoke evropske diplomate smatraju da bi sankcije mogle da se ispostave izuzetno teškim po Evropu.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova je juče, uoči sastanka zapadnih diplomata u Berlinu o sirijskom sukobu, izjavio da ne postoji predlozi na međunarodnom nivou za nametanje sankcija Rusiji zbog njene uloge u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track