OČAJNIČKI PUT DO EVROPE: Dečak pešačio 35 sati do Turske, uhapsili ga i vratili u Irak
Foto: Profimedia

Ispovesti progonjenih Jazida

OČAJNIČKI PUT DO EVROPE: Dečak pešačio 35 sati do Turske, uhapsili ga i vratili u Irak

Planeta -
Dečak Katab i njegova porodica su Jazidi, pripadnici etničke manjine koju džihadisti Islamske države pod pretnjom smrću teraju da se preobrate u islam

Katab je hodao 35 sati prema tursko-bugarskoj granici u očajničkom pokušaju da iz opustošenog Iraka stigne u Evropu. Uhapšen je u Turskoj i zadržan tri dana te potom pušten i vraćen natrag u Irak. “Mislio sam da će me turska policija istući i ubiti, kao što bi to učinio ISIS”, kaže.Samo dan pre nego što je svoju priču podelio s britanskim listom "Independant", petnaestogodišnji Katab je ponovo pokušao da pobegne. Ovog puta ga je zaustavio sukob turske vojske i militantne Kurdske radničke partije u blizini iračko-turske granice. Katab i njegova porodica su Jezidi, pripadnici manjinske etničke zajednice u Iraku koju džihadisti Islamske države smatraju nevernicima i poštovateljima đavola. Prema nekim procenama, ima ih ukupno oko pola miliona i osim u Iraku, žive na području Sirije i južne Turske. Jezidi su zbog svojih verovanja naročito izloženi progonima i masovnim ubistvima.Katabovu dvojicu braće teroristi su ubili prošlog leta, kada su pokušavali da pobegnu iz svog rodnog grada pred nadiranjem džihadista. Pod pretnjom smrću ako se ne preobrate u islam, gotovo 50.000 Jezida proterano na planinu Sindžar. Intervenisala je američka vojska vazdušnim udarima, a procenjuje se da je u napadima ISIL-a samo tada ubijeno oko 500 Jezida.Hadži Talo podneo je zahtev za specijalnu imigrantsku vizu za Sjedinjene Američke Države, jer je pre deset godina radio kao prevodilac za američku vojsku, ali se postupak mnogo odužio.U međuvremenu, porodica nema drugog izbora nego da pošelje Kataba da pokuša da se probije do Evrope. “Bojim se za njega, ali on je jedina šansa koju imamo”, kaže Talo. Većina Jezida u Iraku živi u logorima i nezavršenim kućama na području Kurdistana, i svi očajnički žele da pobegnu iz Iraka gde nisu sigurni.

Pešmerga ratnici u borbi sa ISIL-om, Foto: Reuters
Pešmerga ratnici u borbi sa ISIL-om, Foto: Reuters

Priča krijumčara “Ne boje se smrti jer znaju da ovde ionako nemaju budućnost”, izjavio je jedan krijumčar Jezidima koji je želeo da ostane anoniman..Njegova osnovna motivacija nesumnjivo je novac, ali on tvrdi da je pomoć Jezidima da sigurno napuste Irak zapravo humanitarni rad. “80 posto Jezida želi da ode iz Iraka, ali nemaju svi dovoljno novca”, kaže. Njegova krijumčarska mreža je jedna od mnogih koja odvodi izbeglice u Nemačku.Putovanje koje krijumčari ljudima naplaćuju 5.200 funti po osobi prolazi rutom preko Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije, a putuje se delimično pešice i kombijima. Na cenu koja se često menja utiče promena rute i vreme putovanja. Krijumčar tvrdi da je prošle godine zahvaljujući njemu u Evropu otišlo 600 ljudi, a hiljade čeka na put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track