ORBAN: Ako vam se ne sviđa ograda, pustićemo migrante da prođu
Foto: Reuters Sep 2015

Preti

ORBAN: Ako vam se ne sviđa ograda, pustićemo migrante da prođu

Planeta -
Mađarski premijer je dodao da treba uvesti globalne kvote i da sve zemlje sveta treba da budu uključene u rešavanje migrantske krize

BRISEL - Mađarski premijer Viktor Orban rano jutros je poručio da će Mađarska ili zaštititi svoju "zelenu granicu" ogradama ili, ako ta mogućnost nije toliko popularna, može da ih propusti u pravcu Austrije i Nemačke.

"Austrijski kancelar izjavio je nedvosmisleno da, ako smo samo ogradom u stanju da zadržimo migrante, treba radije da ih propustimo. To je nešto što ćemo morati da razmotrimo", rekao je Orban mađarskim novinarima u Briselu posle završetka hitnog samita EU o migrantima.

Žica duž granica Mađarske, Foto: AP
Žica duž granica Mađarske, Foto: AP

Prema Orbanovim rečima, na samitu je prihvaćeno pet od šest predloga Mađarske. Šesti i najvažniji predlog - da Grčka treba da zaštiti svoje granice u saradnji sa EU, ako nije u stanju da to učini sama, nije prihvaćen, rekao je premijer Mađarske, dodajući da je to šteta.

"U tom smislu, evropska spoljna granica još nije zaštićena i migranti, kršeći međunarodne sporazume, nastavljaju da dolaze preko Grčke", rekao je Orban. Učesnicima samita, kako je dodao, za taj potez nedostajalo je odlučnosti i hrabrosti.

"Mislim da nisu shvatili važnost tog pitanja kao mi", rekao je Orban i dodao da treba uvesti globalne kvote i da sve zemlje sveta treba da budu uključene u rešavanje migrantske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track