EL DORADO U OLUPINI: 11 i po miliona evra vredno zlato čamilo na obali 500 godina!
Foto: Shutterstock

To se zove ulov

EL DORADO U OLUPINI: 11 i po miliona evra vredno zlato čamilo na obali 500 godina!

Planeta -

Rudari koji su iskopavali dijamante na afričkoj obali nabasali su na olupinu broda prepunu zlatom i kovanicama vrednih 11,5 miliona evra

Brod "Bom Hesus" prvi su put otkrili geolozi na obali Namibije u blizini grada Oranjemunda u aprilu 2008. godine. Taj portugalski brod isplovio je iz Lisabona 1533. godine pod palicom kapetana Franciska de Noronja, a onda je na putu do Indije nestao zajedno s čitavom posadom.

Pronašli su ga rudari kada su isušili veštačko slano jezero pored obale kostura gde je već pronađeno mnoštvo olupina, ali ovaj je brod bio najstariji i prvi koji je bio krcat zlatom i slonovačom.

Rudari nisu odmah pronašli blago koje je bilo skriveno u brodu, prvo su otkrili neobične komade drveta i metala na plaži, a onda i olupinu zakopanu pod peskom. Tek šestog dana pronašli su kovčege pune zlata.

Na brodu su pronađene i bakarne poluge, slonovača, portugalski, španski i venecijanski zlatnici i srebrni novčići, oružje, uključujući mačeve i noževe, bronzane zdele, odeća i kosturi.

Rudari su pronašli i kompase i astrološke alate. Arheolog Diter Noli rekao je da će namibijska vlada zadržati zlato.

"To je normalna procedura kad se bord pronađe na plaži. Jedini izuzetak jeste ako je brod državni, onda država pod čijom zastavom je plovio uzima sav sadržaj. U ovom slučaju, brod je pripadao portugalskom kralju, što znači da je brod bio državni i da sve s njega pripada Portugalu. Ali, portugalska vlada se vrlo darežljivo odrekla tog prava, dopuštajući Namibiji da zadrži plen", ispričao je Noli.

(Indendpendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track