OTMICA HRVATA: Tragovi vode do Libije, Salopeka traže na Sinaju!

Akcija u Egiptu

OTMICA HRVATA: Tragovi vode do Libije, Salopeka traže na Sinaju!

Planeta -
Trka s vremenom: Potraga za Tomislavom Salopekom, hrvatskim državljaninom, nastavljena je juče u Egiptu, iako pojedini dokazi ukazuju da su ga četvorica otmičara odvela u susednu zemlju

ZAGREB/KAIRO - Opsežna potraga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom nastavljena je juče, a egipatski policajci otkrili su i „neke dokaze o njegovoj lokaciji“, prenose hrvatski mediji.Egipatske vlasti u saradnji sa Zagrebom sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu i upale su u više uporišta ekstremista na Sinaju.Ispituju dokaze- Pronađeni su neki dokazi, tragovi koji se ispituju. Egipat i Hrvatska u kontaktu su u čitavom slučaju, a najbitnija stvar je saznati da li je Salopek živ. Egipat nije područje terorizma, ovakvi incidenti su raštrkani i izolovani - rekao je Ahmed Abu Zeid, portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova.Za zahtev koji su otmičari dali u slučaju Salopek - oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora - egipatski zvaničnik tvrdi da je vrlo uopšten, da se ne zna na koga se odnosi i da je reč samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj koji brane.- Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle. Ovako, reč je samo o destruktivnom činu terora, za koji nema opravdanja - rekao je Abu Zeid za Jutarnji list.Juče je konačno završena i rekonstrukcija otmice. Kako pokazuju podaci, Tomislava Salopeka otele su četiri osobe u beduinskoj odeći, i to kada je ušao na područje grada Šesti oktobar, oko 40 kilometara od Kaira, piše egipatski Vatan.Povratak iz oazeSalopek se vraćao iz Baharije, skupine oaza, a put koji je trebalo da pređe iznosio je 300 kilometara. Otmičari, za koje se tvrdi da su članovi Sinajske provincije, ogranka Islamske države, firmi za koju Hrvat radi poslali su mejl sa njegove adrese, tražeći oslobađanje pripadnika grupe Pokrajina Sinaj. Mejl je poslat iz Libije, što je informacija suprotna tvrdnjama da je on negde na području Sinaja, gde traje egipatska policijsko-vojna akcija. Poslednji tragovi automobila otmičara navodno su zabeleženi na području El Alamejn na severu Egipta, blizu granice sa Libijom.Salopek, koji je otet 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku kompaniju CGG.

Tomislav i NatašaPOMIRILI ZAVAĐENA SELAŽupnik Andrija Križanović ispričao je juče za Jutarnji list da je Tomislav Salopek sa suprugom Natašom prvo bio drug, a tek onda su stupili u vezu.- On je bio dečko iz Vrpolja, a ona naša župljanka iz Strizivojne. Vrpolje i Strizivojna nikad se nisu baš voleli, nekako je godinama vladalo to ko će više i ko će bolje između ta dva mesta. Nataša i Tomislav na neki su način učinili još jedan korak u povezivanju ta dva mesta - kaže župnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track