PEDOFILSKI TURIZAM U PORASTU: Idu u zemlje gde su šanse da ih osude najmanje
Foto: Profimedia

Alarmantno upozorenje

PEDOFILSKI TURIZAM U PORASTU: Idu u zemlje gde su šanse da ih osude najmanje

Planeta -

Seksualno zlostavljanje dece od strane turista i putnika je u porastu širom sveta, uprkos naporima u poslednje dve decenije da se ovim zločinima stane na put, pokazuju rezultati obimne studije.

Izveštaj je objavljen na Tajlandu, u Južnoj Africi i Vašingtonu, uz konstataciju istraživača da "ni jedan region nije netaknut ovim zločinom i da ni jedna država nije imuna", prenosi AFP. Više od 70 agencija za zaštitu dece, dobrotvornih organizacija i akademija su podržali globalnu studiju UN o seksualnom iskorišćavanju dece u turizmu, čime je ovaj izveštaj postao najsveobuhvatnija revizija trenutnog stanja.

"Sada imamo najveću banku podataka ikada prikupljenih po ovom pitanju. Glavni zaključak je da se, uprkos 20 godina napornog rada, seksualna eksploatacija dece u turizmu i putovanjima raširila po celom svetu", izjavila je Doroti Rozga, izvršni direktor ECPAT Internacional, koji je nadgledao istraživanje. U izveštaju se navode dva glavna uzroka: sve jeftinija putovanja i nova tehnologija koja omogućava pedofilima da lakše razmenjuju informacije.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Beli, zapadni, bogati, sredovečni muškarci, više nisu tipičan profil pedofila. Oni su u svim životnim sferama i sve češće ne prepoznaju sebe kao serijskog pedofila", pišu istraživači. "Oni, međutim, imaju jednu zajedničku stvar - šanse da budu uhapšeni, optuženi i kažnjeni su jako male. Stalni korisnici ovih usluga biraju zemlje sa najslabijim zakonima u kojima ne postoji vladavina prava", rekla je Rozga.

Autori ističu da, iako beloputi pedofili sa zapada i dalje predstavljaju problem, njihov broj je smanjen zahvaljujući povećanoj saradnji zapadnih vlada i jugoistočne Azije. U jugoistočnoj Aziji, deca imaju veće šanse da budu na meti lokalnih i regionalnih putnika, najčešće Japanaca, Kineza i Južnokorejaca, zato što oni putuju kroz region u daleko najvećem broju. Evropa, koja je nekada bila poznata kao izvor pedofila, sada se pojavljuje kao destinacija, naročito u nekim zemljama centralne i istočne Evrope kojima nedostaju zakoni o zaštiti dece.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, autori navode brojne faktore koji doprinose pedofiliji poput "privremenih brakova", ratova, lošeg statusa žena u svim kulturama i tradicijama. Siromašne zemlje u Južnoj Aziji i Latinskoj Americi, koji već imaju reputaciju lošeg sprovodenja zakona, doživeli su veliku ekspanziju u domaćem i međunarodnom turizmu pedofila.

Istraživači kažu da postoje usmeni dokazi dece šta sve može da se "kupi" i u Mjanmaru, Laosu, Moldaviji, Peruu i nekim ostrvima na Pacifiku. "Sve je manje nekadašnjih razlika između zemalja porekla i zemalja destinacije pedofila", napomenuli su istraživači i istakli važnost organizovanja više zajedničkih akcija kako bi se stalo na put ovom zločinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track