PENTAGON U PANICI: Prave plan za odbranu od nuklearnog napada Rusije
Foto: AP

Nova opasnost

PENTAGON U PANICI: Prave plan za odbranu od nuklearnog napada Rusije

Planeta -
Planovi se fokusiraju na baltičku regiju, koju američki zvaničnici smatraju najizvesnijim scenarijom nove ruske agresije

VAŠINGTON - Po prvi put nakon raspada Sovjetskog Saveza, Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država obnavlja svoje planove za oružani sukob sa Rusijom, saznaje ugledni časopis "Forenj Polisi".

"S obzirom na sigurnosno okruženje, gledajući Ruske akcije, postalo je očito da moramo da osvežimo planove koje imamo za odgovor u slučaju potencijalne agresije na bilo kojeg NATO saveznika", izjavio je za ovaj list jedan viši funkcioner Ministarstva obrane.

Opasnost od nuklearnog napada raste, Foto: Profimedia
Opasnost od nuklearnog napada raste, Foto: Profimedia

Novi planovi imaju dva smera. Jedan se fokusira na ono što Sjedinjene Države mogu učiniti ukoliko Rusija napadne jednu od zemalja članica NATO pakta, a drugi na mogućnosti američke akcije izvan zemalja NATO-a. Oba seta planova fokusiraju se na baltičku regiju, koju Pentagon smatra najizvesnijim scenarijom nove ruske agresije.

S druge strane, vojni analitičari manju pažnju pridaju klasičnom ratovanju, već se fokusiraju na hibridne taktike koje Rusija koristi na Krimu i u istočnoj Ukrajini: vojnike bez oznaka - "male zelene" i sajber ratovanje.

Ipak, mnogi ljudi u Pentagonu veoma su nezadovoljni planovima za sukob sa Putinom. Bili su srećni kada su sarađivali s njim i upozoravaju da je Rusija samo skretanje pažnje sa prave pretnje - Kine.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track