POTRESNA ISPOVEST MAJKE IZ BRČKOG: Ubili su mi dete, od upale sinusa se ne umire!
Foto: S. Zahirović, Dnevni Avaz

Umrla joj u naručju

POTRESNA ISPOVEST MAJKE IZ BRČKOG: Ubili su mi dete, od upale sinusa se ne umire!

Planeta -
Mala Nejla Bajrić (3) umrla je u sanitetskim kolima na putu za Tuzlu. Samo je zatrzala nogama i rekla: Mama, hoću kući, priča očajna majka

BRČKO - Dom porodice Bajrić kraj Brčkog zavijen je u crno, a roditelji trogodišnje Nejle Bajrić, koja je umrla prošle sedmice u sanitetskom vozilu tokom transporta iz brčanske bolnice u Univerzitetski klinički centar Tuzla, krive lekare za smrt svoje ćerkice.

Otac Elvis i majka Zada teško optužuju lekare na Odeljenju pedijatrije u Brčkom i smatraju ih krivcima za smrt devočice. Odlučili su, kako kažu, da upoznaju javnost sa slučajem da bi odgovorni bili sankcionisani, ali i da se ovako nešto više nikome ne dogodi.

"Dete nije imalo nikakve bolesti, osim hipotonije mišića. Išli smo u Banju Koviljaču osam puta. Lečili smo je i izlečili. Stavili je na noge. U novembru je Nejla s drugovima proslavila treći rođendan", počinje ispovest majka Zada.

A onda se Nejla prehladila i počeli su događaji koji će život porodice Bajrić pretvoriti u horor.

"Nejla je počela da kija i žali se da je boli, da je boli grlo. Odveli smo je lekaru, gde je dobila sirup za iskašljavanje i za upalu grla. I dalje je bila vesela, ali je nešto kasnije počela da krklja, pa smo je u tri sata noću odvezli u bolnicu, gde joj je doktorka Karamujić izvukla nakupljeni sekret koji dete nije moglo da izbaci, odredila joj terapiju i detetu je bilo bolje, na čemu sam zahvalna. Ostali smo u bolnici", nastavlja Zada Bajrić.

Međutim, doktorka Karamujić ujutro je završila smenu, a došla je doktorka Šećerbegović. Terapija je, kako oni tvrde, promenjena, nalazi su urađeni tek u 18 sati, dakle 15 sati posle prijema deteta u bolnicu. Majka kaže da ni sekret više nije izvlačen.

"Primetila sam da se dete znoji i gubi, a onda je počela da plavi, pa sam zvala doktorku, a ona mi je rekla da se smirim i da je to reakcija na lekove. Preklinjala sam lekare da mi pomognu, pa su poslali dete na snimanje uha, grla i nosa, ali su joj tamo samo pogledali uši i grlo, i vratili nas na odeljenje", opisuje događaje u brčanskoj bolnici Nejlina majka.

Ali, maloj je bilo sve gore.

"Svi su došli u vizitu, njih sedam, niko ne reaguje. Kažem im da se dete hladi i da će umreti", plače majka. Smeštena je s malenom u sanitetsko vozilo, i u pratnji medicinske sestre, bez lekara, upućene su u UKC Tuzla.

"Dete mi je umrlo na Šićkom na ulazu u Tuzlu. Samo je zatrzala nogama i rekla: 'Mama, hoću kući'. To je bio kraj", kroz jecaje priča Zada. Kaže da su lekari u Tuzli dali sve od sebe, ali bilo je kasno za reanimaciju.

U porodici Bajrić tvrde da UKC Tuzla uopće nije bio obavešten o dolasku pacijenta. Kažu da su posle obdukcije, koja je obavljena po nalogu tužioca, nezvanično saznali da je Nejlu ugušio sekret nastao zbog upale sinusa!

"Ja dete ne mogu da vratim i toga sam svesna. Dok sam je u stomaku nosila, morala sam svima da dajem pare. Kada sam je rodila, opet smo svima davali pare, pa ne možeš više… Temperatura 37,5 i upala sinusa, od toga se ne umire za dva dana. Ubili su mi dete. Ubiće ih još, ja vam kažem. Ako ne budu osuđeni, ako policija i tužilaštvo budu korumpirani kao što je zdravstvo, ja ću im presuditi. Ja sam se na mezaru moje Nejle zaklela da njena smrt neće proći nekažnjeno", zaključuje izbezumljena majka tešku i bolnu ispovijest.

Iz brčanske bolnice nema zvaničnih reakcija. Čelnici brčanske bolnice i Javne zdravstvene ustanove odgovorili su redakciji Dnevnog avaza da nisu u mogućnosti da detaljnije komentarišu slučaj, ali da će detalji biti poznati uskoro.

S celim slučajem upoznati su Policija i Tužilaštvo Distrikta. Oni čekaju nalaz obdukcije.

(Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track