(VIDEO) POVRATAK DŽELATA Džihadi Džon: Nastavljam da sečem glave!
Foto: Printscreen Dailymail

PONOVO PRETI

(VIDEO) POVRATAK DŽELATA Džihadi Džon: Nastavljam da sečem glave!

Planeta -
Poslednji snimak s Mohamed Emvazi (27), Islamska država je objavila u januaru ove godine, i tada je prikazan kako likvidira japanskog taoca Kenjija Gotoa

LONDON - Britanski Mail on Sunday objavio je video na kojem se, kako se veruje, po prvi put od januara pojavljuje Džihadi Džon, najzloglasniji krvnik Islamske države koji se smatra odgovornim za obezglavljivanje najmanje sedmorice talaca u Siriji.

Na snimku koji traje 1:17 minuta, Džihad Džon, momak iz Londona čije je pravo ime Mohamed Emvazi (27), preti da će se vratiti u Veliku Britaniju gde, kako kaže, žali da nastavi da sečenje glave nevernika. Poslednji snimak s Emvazijem Islamska država je objavila u januaru ove godine, a tada je prikazan kako likvidira japanskog taoca Kenjija Gotoa.

Ovaj najnoviji videozapis navodno je nastao pre dva meseca u blizini grada Deir Ezora na jugoistoku Sirije, teritoriji pod kontrolom IS, a snimljen je mobilnim telefonom. Mail on Sunday objavio je samo deo bez zvuka od osam sekundi na kojem se vidi Emvazijevo lice

List tvrdi da je preslušao ceo audiozapis koji ide uz originalni snimak u trajanju od spomenutih 1:17 minuta, i da se na njemu čuje da osoba, za koju se veruje da je Emvazi, britanskim naglaskom engleskog jezika govori: "Nastaviću da sečem glave".

Snimka su se prvi tajno domogli protivnici IS, pripadnici Sirijske oslobodilačke vojske (FSA), koji se ujedno bore i protiv vojske sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Oni su je poslali jednom svom kolegi, izvesnom Abu Rašidu, koji trenutno boravi u bugarskom glavnom gradu Sofiji, a on je video dao bugarskoj policiji, ali ga je prosledio i jednom aktivisti povezanom s FSA, koji živi u Istanbulu.

Taj je aktivista za Mail on Sunday prepričao je sadržaj videa. Gleda u kameru i kaže: Ja sam Mohamed Emvazi i uskoro se s kalifom (al Bagdadijem) vraćam u Britaniju. Zatim spominje odsecanje glava i ubijanje nevernika, a kamera onda prikazuje dvojicu maskiranih muškaraca, izgledaju mu kao telohranitelji - opisuje aktivista. Britanski list navodi da je isečak videa dat na analizu vodećem ekspertu za mapiranje lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track