PREDSEDNIK ČEŠKE: Kijev ne treba podržavati jer vodi građanski rat
Foto: Reuters

Poziv na otrežnjenje

PREDSEDNIK ČEŠKE: Kijev ne treba podržavati jer vodi građanski rat

Planeta -
Sukob u Ukrajini je ionako unutrašnje prirode, a sankcije protiv Rusije, zbog kojih su svi na gubitku, su besmislene, kaže Miloš Zeman

PRAG - Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je u intervjuu ruskoj televiziji da je ekonomska pomoć zemlji u građanskom ratu kao što je Ukrajina - besmislena, a takođe i sankcije uvedene Rusiji zato što, kako je naglasio, to strategija na kojoj gube svi.

"Mislim da je najvažnije da se shvati da je u Ukrajini građanski rat. Ne treba da se bavimo nekim maštanjem o podršci Ukrajini, uključujući tu i ekonomsku podršku. U Uslovima građanskog rata ekonomska podrška je potpuno besmislena", kazao je Zeman Prvom kanalu ruske televizije. Rešenje ukrajinske krize i zategnutih odnosa sa Rusijom češki predsednik ne vidi u sankcijama na kojima po njegovoj oceni gube svi, a ne dobijaju ništa, već smatra da je sukob u Ukrajini unutrašnje pitanje te zemlje.

"Prvi korak (ka rešenju sukoba) je dogovor između Ukrajinaca i Ukrajinaca. Drugi korak je dogovor o gasu, dogovor o spasu Ukrajine pred stečajem zato što taj rizik realno postoji. U uslovima građanskog rata bilo kakva ekonomska pomoć je samo gubitak para", rekao je Zeman u intervjuu na ruskom jeziku koji su danas preneli češki mediji.

Miloš Zeman: Prvi korak (ka rešenju sukoba) je dogovor između Ukrajinaca i Ukrajinaca (Foto: AP)
Miloš Zeman: Prvi korak (ka rešenju sukoba) je dogovor između Ukrajinaca i Ukrajinaca (Foto: AP)

Po oceni češkog predsednika kriza oko Ukrajine mogla bi da se reši relativno brzo da nema rizika da zemlja bankrotira koji po njemu realno Ukrajini preti.

"Da tog rizika nema, očekivao bih istinski mir u nekoliko narednih meseci. Ali taj rizik je prepreka... Ako vodite građanski rat, obe strane, ne ostaje vam novac ni za šta drugo. Ako želite da izbegnete bankrotstvo, morate da zaustavite građanski rat", kazao je Zeman.

Češki predsednik založio se za to da se nađe strateško partnerstvo Rusije, EU, SAD i Kine u borbi protiv islamskog terorizma u kome on vidi najveću pretnju za mir i bezbednost u svetu.

"Uz dozu cinizma da kažem - niko vas neće ujediniti bolje nego zajednički neprijatelj. Islamski terorizam je zaista zajednički neprijatelj", rekao je Zeman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track