PUTINOVI MIGOVI KREĆU NA ISLAMSKU DRŽAVU: Ruski predsednik uz sebe ima i moćnog saveznika!
Foto: Profimedia

Ofanziva

PUTINOVI MIGOVI KREĆU NA ISLAMSKU DRŽAVU: Ruski predsednik uz sebe ima i moćnog saveznika!

Planeta -
Putin je ove nedelje definitivno krenuo u diplomatsku ofanzivu koja se poklapa s onom vojnom koju su Asadove snage pokrenule protiv islamista širom Sirije

Vladimir Putin, predsednik Rusije, prema tvrdnji "Blumberga" sprema se da pokrene vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji, čak i ako SAD odbiju da udruže snage sa ruskim trupama u toj kampanji.

Zanimljiva je i tvrdnja da je Saudijska Arabija pristala na Putinov predlog da Bašar el Asad ostane predsednik Sirije u prelaznom periodu ukoliko Asadu budu oduzete ovlašćenja koja sada ima.

Putin je ove nedelje definitivno krenuo u diplomatsku ofanzivu koja se poklapa s onom vojnom koju su Asadove snage, potpomognute novom isporukom ruskog oružja, pokrenule protiv islamista širom Sirije.

Prvo je kod Putina u ponedeljak bio Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, a dan kasnije je u poseti ruskom predsedniku bio i turski kolega Redžep Tajip Erdogan. Prema onome što piše američka agencija, dogovor je postignut i sa Saudijcima.

Anvar Eški, penzionisani saudijski general i koji sada vodi Bliskoistočni centar za strateške i pravne studije u Džedi, tvrdi da je Saudijska Arabija, koja podržava sirijske pobunjenike, spremna da prihvati ruski predlog o Asadu kao prelaznom predsedniku bez državničkih ovlašćenja.

"Angažman Rusije u Siriji pomoći će obezbeđivanju stabilnosti regionu i pojačati šanse da se porazi Islamska država", kaže Eški i dodaje da siriska opozicija treba da "stavi svoju ruku u ruku Rusije".

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track