SEVER EVROPE U PANICI OD MIGRANATA: Baltik postaje novi Balkan
Foto: Reuters

Dižu ograde

SEVER EVROPE U PANICI OD MIGRANATA: Baltik postaje novi Balkan

Planeta -
Estonija, Letonija i Litvanija jačaju kontrolu ličnih dokumenata i podižu ograde na svojim istočnim granicama, zabrinute da će zatvaranjem balkanske rute Baltik postati nova ulazna tačka migrantima u Evropu.

Tri vlade strahuju da bi se uskoro hiljade migranata preko Belorusije i Rusije moglo naći na njihovim granicama. Zabrinutost je porasla otkako je prošle godine 6.000 tražilaca azila ušlo u Norvešku i Finsku preko Rusije.

Letonija i Estonija su zato počele da ograđuju svoje granice prema Rusiji. Stotine graničara, policajaca i vojnika ove nedelje sprovode vežbe suočavanja s migrantskom krizom.

"Donedavno Norveška i Finska nisu imale nikakvih problema na granici s Rusijom. A onda su nagrnuli migranti", rekao je zapovednik litvanske pogranične službe Renatas Pozela.

Zbog jačanja kontrola na balkanskoj ruti, nova trasa preko Moldavije, Ukrajine i Baltika mogla bi da postane novi izbor, rekao je jedan zvaničnik.

Estonija sada postavlja novu opremu za nadzor granice, kakva već postoji na granici Litvanije i Belorusije, kako bi sprečila ilegalne migracije i krijumčarenje ljudima.

"Žalosno je što će nam biti potrebna ograda", kaže Ojars Eriks Kalnins, član odbora za evropska pitanja u letonskom parlamentu. "Ali s obzirom na situaciju u Evropi, biće, bojim se, nužna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track