ŠPANIJA: Bolničarka zaražena ebolom u stabilnom stanju

Sinoć kritično, danas bolje

ŠPANIJA: Bolničarka zaražena ebolom u stabilnom stanju

Planeta -
Prvi simptomi su se kod Romero Ramos pojavili 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a lečena je pomoću antitela prethodno zaraženih pacijenata, koji su kasnije ozdravili

MADRID - Zdravstveno stanje španske bolničarke zaražene ebolom je "stabilno", nakon što je prethodne noći bila pod "ozbiljnim smrtnim rizikom", izajvila je danas portparolka madridske bolnice Karlos III. Prema njenim rečima, zdravstveno stanje Tereze Romero je i dalje u ozbiljnom stanju, preneo je AP.

Teresa Romero Ramos je zasad prva osoba kod koje je dijagnozirana ebola kojom se zarazila van Afrike. Bolničarka je bila deo medicinskog tima koji se brinuo o 69-godišnjem španskom svešteniku Migelu Paharesu (75), koji je preminuo prošlog meseca nakon što je u Madrid prebačen iz Sijera Leonea, a brinula se i o još jednom svešteniku koji je od ebole preminuo 25. septembra.

Prvi simptomi su se kod Romero Ramos pojavili 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a lečena je pomoću antitela prethodno zaraženih pacijenata, koji su kasnije ozdravili.

Iako je u početku insistirala da ne zna kako je mogla da se zarazi ebolom, Romero Ramos je kasnije priznala da je tokom skidanja zaštitnog odela, nakon što je napustila sobu jednog od zaraženih, dotakla lice rukavicom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od ebole je do sada umrlo 3.879 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track