TRAMP: NATO ću promeniti, a Saudijci nek ratuju protiv ID ako misle da im kupujemo naftu
Foto: Reuters, 27.03.2016.

Zaokret

TRAMP: NATO ću promeniti, a Saudijci nek ratuju protiv ID ako misle da im kupujemo naftu

Planeta -
Favorit za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD najavio je da će, ako postane šef Bele kuće, napraviti snažan zaokret u američkoj spoljnoj politici, rekavši između ostalog da bi reorganizovao NATO i možda prestao da kupuje naftu od Saudijske Arabije

Samo nekoliko dana pre Nuklearnog bezbednosnog samita u Vašingtonu, čiji će domaćin biti američki predsednik Barak Obama, a kome će prisustvovati 56 delegacija, Tramp je "udvostručio" svoju kritiku NATO, alijanse koja je decenijama bila ugaoni kamen američke spoljne politike i zatražio njegovu reorganizciju, prenosi Rojters.

"NATO je zastareo," rekao je Tramp u emisiji televizije Ej-bi-si, rekavši da je alijansa osnovana u drugo vreme, kada je glavna pretnja Zapadu bio Sovjetski savez. NATO danas nije pogodan za borbu protiv terorizma i previše košta SAD i zato ga treba smanjiti i reorganizovati, dodao je on.

U intervjuu Njujork tajmsu Tramp je takođe rekao da bi, ukoliko postane predsednik, razmotrio mogućnost da Japanu i Južnoj Koreji dozvoli da razviju sopstveno nuklerano oružje umesto da se oslanjaju na zaštitu SAD protiv Severne Koreje i Kine, što takođe predstavlja veliko odstupanje od standardne američke politike.

Američki milijarder će, kako kaže, možda obustaviti kupovinu nafte iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja ukoliko one ne budu poslale kopnene trupe u borbu protiv Islamske države ili platile SAD da to učine.

Njegov rival u borbi za nominaciju Republikanske stranke Ted Kruz rekao je da su Tramove ideje o NATO "katastrofalno budalaste."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track