TRAMPOVE CRNE SLUTNJE: Očekuje nas još više nasilja!
Foto: Reuters

Milijarder tvrdi da u sad dugo neće biti mira

TRAMPOVE CRNE SLUTNJE: Očekuje nas još više nasilja!

Planeta -

Mi smo podeljena nacija. Mislim da su rasni sukobi samo početak dugog vrelog leta koje je pred nama, rekao najverovatniji kandidat za predsednika Amerike

DALAS - Očekuje nas još više nasilja. Mi smo podeljena nacija. Mislim da su rasni sukobi u Dalasu samo početak dugog vrelog leta, rekao je Donald Tramp, kontroverzni milijarder i najverovatniji kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD, koji će se održati u novembru.U intervjuu za CNN Tramp se prvi put oglasio nakon što je policija prošle nedelje u Luizijani i Minesoti usmrtila dvojicu Afroamerikanaca, što je izazvalo žestoke proteste. Napetost je dostigla vrhunac na protestu u Dalasu, gde je bivši pripadnik armije usmrtio iz snajpera petoricu, a ranio sedmoricu policajaca. Usledio je šok zbog krvavih međurasnih sukoba, koji prete da se otmu kontroli, a predsednik Barak Obama skratio je posetu Evropi i juče doputovao u Dalas.To su veliki nemiri- Već dve večeri posmatram šta se događa. Nemiri su izbili u 11 gradova širom zemlje. To su veliki nemiri - dodao je Tarmp i nastavio:- Mediji pokušavaju da smire situaciju, ali to nije tako lako. Situacija je daleko gora nego što predsednik Obama veruje i pokušava da je predstavi u javnosti.Tramp je poznat po kontroverznim izjavama i predlozima. On je nastavio sa dolivanjem ulja na vatru, ne pokušavajući da smiri situaciju...- U velikim gradovima besni kriminal, a policajci su suočeni s maltretiranjem poput onog kojem su bili izloženi naši vojnici kad su se vraćali iz rata u Vijetnamu.

Brutalno... Petorica policajaca na jednog demonstranta
Brutalno... Petorica policajaca na jednog demonstranta

Obama se po dolasku u Dalas sastao s porodicama žrtava i lokalnim policijskim zvaničnicima. On je u govoru na međuverskoj memorijalnoj službi odao počast ubijenima i ponovio neophodnost uvođenja oštrije kontrole prodaje i posedovanja oružja.Obama u DalasuObama je rekao da većina policajaca radi dobro posao, a da retorika koja ih prikazuje drugačije ne uspeva da prikupi pristalice za promenu sistema koji mnogi vide kao pristrasan:- Održavanje istinskog, ozbiljnog i uljudnog tona pomoći će u mobilisanju američkog društva da bi se napravila prava promena, rekao je Obama.U Dalasu se na pomenu petorici ubijenih policajaca okupilo 1.000 građana. Šef policije Dalasa Dejvid Braun poručio je da su ubijeni policajci bili heroji.- Mi moramo da budemo najbolji u Americi kad je reč o zaštiti i podršci našim policajcima, rekao je on.

Peticija protiv pokreta „Crni životi su važni“PODELE U DRUŠTVU SVE IZRAŽENIJEKoliko je Amerika rasno podeljena država najbolje svedoči podatak da je na internetu pokrenuta peticija kako bi se pokret „Crni životi su važni“ zabranio i proglasio terorističkim! Peticiju je dosad potpisalo više od 100.000 ljudi. U pitanju je pokret koji okuplja porodice žrtava međurasnog nasilja i koji je poslednjih godina dobio mnogo na popularnosti. Prema zakonu, svaka peticija koja sakupi 100.000 potpisa mora da bude uzeta u razmatranje i administracija mora u roku od 60 dana da odgovori na nju. U slučaju da peticija bude uzeta u razmatranje, nema sumnje da će to dovesti do novih podela i zaoštravanja sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track