AMERIKA POSTAJE BURE BARUTA: Naoružava se pokret Novi crni panteri i pristalice Donalda Trampa!
Foto: Rojters 12 Jul 2016

Preti haos

AMERIKA POSTAJE BURE BARUTA: Naoružava se pokret Novi crni panteri i pristalice Donalda Trampa!

Planeta -

Predsednik afroameričkog pokreta „Novi crni panteri“ Hašim Nzinga saopštio je danas da će njegovi pripadnici nositi oružje za samoodbranu na protestima.

Kako se navodi, oni će oružje nositi na protestima pred konvenciju Republikanske stranke, a pristalice republikanskog kandidata Donalda Trampa su saopštile da će i oni učiniti isto.

"Ukoliko ta država dozvoljava, iskoristićemo pravo koje nam daje drugi amandman Ustava jer ima grupa koje najavljuju da će biti tamo i prete da će nam nauditi", izjavio je Nzinga.

Njegovi "Novi crni panteri“ dobili su ime po „Crnim panterima“, organizaciji koja je bila aktivna između 1960-ih i 1980-ih godina. Oni su se zalagali za borbu protiv društvenog ugnjetavanja, između ostalog i oružanim putem.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

U intervjuu Rojtersu, on je osudio ubistvo petorice policajaca u Dalasu prošle nedelje kao masakr i rekao da njegova grupa nije učestvovala u tom napadu.

Zvaničnici u Ohaju su saopštili da će učesnici protesta po zakonu te države moći da nose oružje.

Pristalice kandidat Republikanske stranke na presedničkim izborima u SAD Donalda Trampa saopštile su da će i oni nositi oružje na proteste, što je izazvalo zabrinutost da bi situacija u kojoj se dve naoružane grupe nalaze blizu jedna druge mogla da eskalira.

Nzinga je rekao da očekuje da se "nekoliko stotina" članova stranke „Novi crni panteri“ pridruži protestu koji počinje u četvrtak u Klivlendu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track