TURSKI SUD PRITVORIO UBICU RUSKOG PILOTA U SIRIJI: Odgovaraće zbog ubistva Olega Peškova!
Foto: Printscreen Yt

Priznao zločin

TURSKI SUD PRITVORIO UBICU RUSKOG PILOTA U SIRIJI: Odgovaraće zbog ubistva Olega Peškova!

Planeta -
Alparslan Čelik, koji se slobodno kretao po Turskoj, preuzeo je bez mrvice kajanja odgovornost za ubistvo Olega Peškova u Siriji i izjavio da bi zločin ponovio čim bi mu se ukazala prilika.

Čelik je sudu u Izmiru, gde je uhapšen, priznao da je ubio pilota Olega Peškova koji je upravljao borbenim avionom Su-24 koji je turska avijacija oborila na nebu iznad Sirije prošlog novembra.

Pritvoren je pod pptužbom za nelegalno držanje oružja, a pored njega, pritvor je određen i za još šest osoba, navela je turska agencija Dofan.

Datum suđenja tek treba da bude određen, prenela je agencija AFP, navodeći da Čelikov pritvor nije direktno povezan sa ubistvom ruskog pilota. Čelikov advokat je odluku suda u Izmiru osudio kao politički motivisanu.

"Ovde se ne sudi mom klijentu, već patriotizmu. Umešani su veliki politički faktori u ovaj slučaj", rekao je advokata Nadži Tatadž.

Čelik je krajem marta uhapšen sa još desetak osoba u jednom restoranu u Izmiru. Policija je upala u restoran i zaplenila jedan "kalašnjikov", dva pištolja i municiju. Čelik, sin istaknutog lokalnog političara iz Partije nacionalističkog pokreta (MHP), od 2014. se bori na strani turkmenskih straga u Siriji.

On je hladnokrvno ubio ruskog pilota Olega Peškova dok se padobranom spuštao na zemlju pošto su mu avion oborile turske vazduhoplovne snage na sirijskoj granici 24. novembra prošle godine. Obaranje ruskog su-24 i ubistvo Peškova izazvali su krizu bez presedana u odnosima između Ankare i Moskve, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track