(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI: Obeležene 73 godine od Bitke na Kozari
Foto: RTRS

Republika Srpska

(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI: Obeležene 73 godine od Bitke na Kozari

Planeta -
Milorad Dodik: Srbi su pokazali hrabrost Aleksandar Vulin: Reč "genocid" ne ide uz stradalnički srpski narod

BANJALUKA - U zajedničkoj organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srbije i Republike Srpske, na Mrakovici je obležena 73. godišnjica Bitke na Kozari.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin. Vence na centralno spomen-obilježje položile su i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Predsedništva BiH, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, ambasada Srbije i Rusije u BiH, misije OEBS-a i boračkih organizacija.

http://www.youtube.com/watch?v=-fKyN33lz-U

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je na svečanosti da je narod tada pokazao hrabrost da se suprotstavi nacističkoj ideologiji i da ni ovu godišnjicu ne bismo obeležavali da nema Republike Srpske.

On je ocenio da oni koji su mešetarili i zagovarali raspad Јugoslavije - danas zagovaraju BiH iako se uvek govorilo da je BiH Јugoslavija u malom.

Milorad Dodik: I ja sam dete Kozare (Foto: RTRS)
Milorad Dodik: I ja sam dete Kozare (Foto: RTRS)

"Kako ne može velika, a može mala?", upitao je Dodik i podsetio da je i on sam dete Kozare i da je odrastao i vaspitavan na vrednostima Kozare.

"Srbin sam koji je imao zabludu o Јugoslaviji. Danas sam Srbin spreman da brani Republiku Srpsku, Srbiju i ukupno srpstvo", zaključio je Dodik.

http://www.youtube.com/watch?v=3AnpUK_vXJU

Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, hoće mir i očekuje da se Dejtonski sporazum doslovno sprovodi, poručio je ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin. Dodao je i da Srbija neće dozvoliti bilo kakvo umanjenje značaja i ovlašćenja Republike Srpske, kao ni promenu tog sporazuma, koji je donio mir.

"Srpski narod nikad nije pogrešio i nikad nije zauzeo pogrešnu stranu. Srpski narod nikada nije pitao za cenu kada je birao između slobode i neslobode. Srpski narod nikad nije bio na pogrešnoj strani čovečanstva. Srpski narod nikada nije zaslužio da se u istoj rečenici sa njegovim imenom pomene reč genocid", istakao je Vulin u obraćanju na velikom narodnom zboru na Kozari.

Aleksandar Vulin: Ne izde reč genocid uz Srbe, narod stradalnika (Foto: Printscreen YouTube)
Aleksandar Vulin: Ne izde reč genocid uz Srbe, narod stradalnika (Foto: Printscreen YouTube)

Ne ide reč genocid uz narod stradalnika, istakao je Vulin i dodao da, kada se fašizam pojavio, nije bilo sela ni zaseoka u kom je živeo Srbin, a da se nije suprotstavio fašizmu.

"Mnogo veći narodi od našeg ne mogu da se pohvale takvom borbom, takvom žrtvom i takvim opredeljenjem. Srbi su svoju stranu izabrali jednom zauvek i ne misle da je menjaju. Bićemo protiv zla kako god se ono zvalo i gde god ga bude bilo", naglasio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track