(VIDEO) OVI ĆE ZAMENITI ISLAMSKU DRŽAVU: Teroristička grupa iz Sirije postaje sve opasnija!
Foto: Profimedia

Tajni rat

(VIDEO) OVI ĆE ZAMENITI ISLAMSKU DRŽAVU: Teroristička grupa iz Sirije postaje sve opasnija!

Planeta -

Dok Rusija, Turska i Iran hvale dvodnevne mirovne pregovore o Siriji, održane u Astani, kao veliki uspeh, u samoj Siriji traju siloviti sukobi među pobunjenicima.

Džabat Fateh al-Šam (JFS), ranije poznat kao al-Nusra, odnosno sirijski ogranak Al Kaide sa kojom je formalno raskinuo veze prošle godine, pokrenuo je juče veliki napad na pobunjeničku frakciju Džajš al-Mudžahedin i u 24 sata je praktički uništio, još jednom pokazujući svoju vojnu nadmoć nad ostalim pobunjenicima.

JFS je pritom napad opravdao optužbom da ga se mirovnim pregovorima želi "izolirati i potom napasti, dok druge pobunjeničke skupine grade bliske veze sa SAD-om". "Morali smo spriječiti ovu zavjeru prije nego se dogodi", navodi se u saopštenju ove džihadističke organizacije.

Iako su se Rusija, Turska i Iran obvezale nadgledati i održavati krhko primirje u Siriji, ono se ne odnosi na terorističke organizacije ID i bivšu al-Nusru. Osim toga, ni predstavnici pobunjenika kao ni režima Bašara al-Asada nisu potpisali sporazum o primirju, javlja Njujork Tajms.

Bivši zapovjednik Džajš al-Mudžahedina, jedinice koja se smatra delom Slobodne vojske Sirije (FSA), upozorio je da "ekstremno žestok napad ima za cilj da eliminiše revoluciju i učini je crnom", referirajući se na crnu zastavu džihadista.

Oficir još jedne od pobunjeničkih grupa koje se bore pod zastavom FSA, Džaba Šamija, izjavio je da je ovo prvi put da je JFS napao FSA. "Ovo što rade koristi Iranu i režimu - tako da nema više FSA na severu (Sirije), pogotovo s obzirom da su delegacija frakcija u Astani gdje režim nije ponudio ništa vezano za primirje, rekao je on za Rojters i napomenuo da se jedinice FSA sad moraju ujediniti kako bi odbili napad.

Islamistička frakcija Ahrar al-Šam, koju podržavaTurska, zatražia je od JFS-a da prekine napade koji su "bez opravdanja ili legitimnog razloga" i pomoć neprijateljima pobunjenika, upozoravajući JFS da će se pridružiti svojoj "braći" iz FSA u borbi, prenosi Middle East Eye.

U Idlibu je održano više mirnih demonstracija u znak podrške FSA u borbi protiv JFS-a.

Jednice FSA objavile su osnivanje zajeddničkog general-štaba u borbi protiv ekstremista koji ih žele eliminisati.

JFS ima dugu istoriju napada i uništavanja jedinica razjedinjene i vojno inferiorne FSA, uključujući one koje su imale podršku SAD-a.

JFS je već duže vreme jedna od najjačih frakcija oružane opozicije Asadovom režimu i na putu je da preuzme dominaciju na području koje je još uvek pod kontrolom pobunjenika, u provinciji Idlib i okolici. Ova teroristička organizacija našla se na meti niza američkih zračnih napada, od početka godine. U jednom od njih prema izvješću Pentagona, napad bombardera B-52 ubio je više od sto boraca u kampu za obuku.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track