(VIDEO) POLJAKINJE NAPUSTILE CRKVU: Otišle kada je sveštenik počeo da zagovara zabranu abortusa
Foto: Profimedia

Besne

(VIDEO) POLJAKINJE NAPUSTILE CRKVU: Otišle kada je sveštenik počeo da zagovara zabranu abortusa

Planeta -
Rimokatolička crkva u Poljskoj pokrenula je kampanju za potpunu zabranu abortusa koju podržava i poljski premijer.

Žene koje su prisustvovale misi u Gdanjsku napustile su crkvu kada je sveštenik u toku propovedi pročitao pismo u kome se zalaže za potpunu zabranu abortusa.

Na hiljade Poljaka koji podržavaju pravo žena na izbor kad je reč o pobačaju okupile su se juče u Varšavi ispred zgrade parlamenta kada je vođa poljske vladajuće stranke podržao zahtev poljskih katoličkih biskupa da se pobačaj u potpunosti zabrani.

Protests against proposed abortion ban in Poland

Polish women walk out of a church service in Gdansk as a priest reads out a letter in favour of a proposed ban on abortion.The Roman Catholic Church in Poland has launched a campaign for a total ban on abortion, which is supported by the Prime Minister.

Posted by Channel 4 News on Monday, April 4, 2016

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u EU. Službene statistike pokazuju da se svake godine izvede svega nekoliko stotina pobačaja, ali zagovornici prava žena na izbor ističu da su ilegalni pobačaji brojni.

Rasprava oko tog kontraverznog pitanja vodi se već mesecima. Konzervativna stranka Pravo i pravda, koja je došla na vlast u oktobu, planira zakon učini još stožim kako bi ga uskladila s učenjima Katoličke crkve, što jako ljuti liberale i aktiviste za prava žena.

"Čak je i iranski zakon o pobačaju liberalniji od ovog prijedloga, zato moramo prosvjedovati", kazala je Marta Nowak, jedna od sudionica skupa, koji je putem društvenih mreža organizirala lijeva stranka Zajedno.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track