(VIDEO) PRIPREME ZA SUDNJI DAN: Sa ovim će Rusi i Amerikanci ratovati u budućnosti
Foto: Reuters

Poslednja reč vojne tehnike

(VIDEO) PRIPREME ZA SUDNJI DAN: Sa ovim će Rusi i Amerikanci ratovati u budućnosti

Planeta -
Pred očima Vladimira Putina ruski borbeni robot provozao se po poligonu i s pet hitaca pogodio metu, a na drugom kraju sveta Amerikanci predstavili svog novog humanoida robota

MOSKVA - Ruski naučnici predstavili su predsedniku Vladimiru Putinu novog borbenog robota, čije su funkcije slične ljudskim.

Robot je na prezentaciji u Centralnom naučnom istraživačkom Institutu precizne mehanike u Klimovsku pucao iz pištolja i s pet hitaca pogodio metu, pa je napravio krug po poligonu vozeći kvad vozilo.

Pošto funkcioniše slično kao čovek, čudo od robota efikasno funkcioniše tamo gde postoji infrastruktura - kreće se po različitim terenima, ume čak i da pruži hitnu medicinsku pomoć.

Osim robota, Putinu su pokazani i uzorci savremene vojne opreme napravljene u cilju povećanja efikasnost i sigurnost ljudstva na bojnom polju.

I Amerikanci "svoga konja imaju", pa su na drugom kraju sveta predstavili poboljšanu verziju svog robota ATLAS. Firma "Boston dinamiks" je redizajnirala novog ATLASA u odnosu na prethodni model od pre pola godine. Novi ATLAS je redizajniran kako bi bio jači, brži, tiši i manje okovan kablovima - sada ima nove baterije rezervoare.

Novi ATLAS je od prethodnika nasledio samo donji deo nogu i stopala. To je dokaz da se u relativno kratkom vremenu mogu postići veliki rezultati u unapređenju humanoida. Razvoj ovoga koncepta neće stati i u budućnosti ćemo sigurno videti i njegove nove mogućnosti.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track