(VIDEO) SJAJNE PROGNOZE ZA BLISKI ISTOK: Islamska država će nestati do kraja godine
Foto: Reuters

Optimistično

(VIDEO) SJAJNE PROGNOZE ZA BLISKI ISTOK: Islamska država će nestati do kraja godine

Planeta -

Ako se zadrži zajednički vojni pritisak u Iraku i Siriji, Islamska država mogla bi biti poražena do kraja godine.

Komandant elitne jedinice Zerevani koja deluje među kurdskim Pešmergama rekao je da se džihadisti povlače na mnogim područjima.

“Islamska država oslanja se na auto bombe, improvizovane eksplozivne naprave i bombaše samoubice”, kazao je general Salar Tajmur i dodao da im je za završni udarac potrebna pomoć, javlja Sky News.

Tajmur objašnjava da je strategija džihadista da svojim ratnicima isperu mozak i uvere ih da će ići u raj. Odlučno kaže da se oni više ne boje njih i da ih mogu zaustaviti.

Poslednjih nekoliko dana Pešmerge su pokrenule značajne akcije u kojima su zauzeli važna sela na niziji kod Mosula, tvrđave Islamske države.

Ova uspešna ofanziva prvi je ozbiljni pokušaj Pešmergi da proteraju džihadiste iz sela koja su zauzeli još 2014. godine. Pripadnici Islamske države proterani su iz sela zahvaljujući vazdušnim napadima i koordiniranim napadim Pešmerga sa zemlje.

Ali oslobađanje Mosula biće puno teže s obzirom da je grad dobro branjen i da se u njemu nalaze stotine hiljada civila koji bi mogli biti korišćeni kao ljudski štit.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track