SKUPŠTINA SRBIJE: Ilić obrazložio zakon o legalizaciji

Pred poslanicima 23 zakonska predloga

SKUPŠTINA SRBIJE: Ilić obrazložio zakon o legalizaciji

Društvo -
Poslanici će prvog dana jesenje zasedanja razmatrati nova zakonska rešenja o legalizaciji objekata, kojima se predviđa mogućnost plaćanja legalizacije na rate do 20 godina
1 / 7

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je svečano obeležen početak jesenjeg zasedanje parlamenta - intonirana je himna “Bože pravde”, a ispred Doma Narodne skupštine postrojena je Garda Vojske Srbije.

Državnu himnu Srbije na početku zasedanja izveo je hor Fakulteta muzičke umetnosti “Collegium musicum”, nakon čega su parlamentarci započeli rad.

Poslanici razmatraju nova zakonska rešenja o legalizaciji objekata, kojima se predviđa mogućnost plaćanja legalizacije na rate do 20 godina.

Novi zakon o legalizaciji odnosi se na bespravne objekte izgrađene do 11. septembra 2009. godine za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010. U tom roku su podneti zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.

Predlogom novog zakona je predviđena obimnija projektna dokumentacija i vlasnici objekata će imati veće troškove. Inače, na prvoj sednici jesenjeg zasedanja naći će se 23 zakonska predloga i druga akta.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, izmene zakona o elektronskoj trgovini i o zaštiti konkurencije, kao i potvrđivanje više međudržvanih sporazuma.

Predloženo je da Skupština na toj sednici razmotri i predloge odluka o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Upravnog suda, Privrednog apelacionog suda, Višeg prekršajnog suda, kao i predsednike apelacionih sudova u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Poslanici će razmotriti i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Na sednici će biti razmotrena i izmena Odluke o broju i izboru potpredsednika Skupštine i izmena Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koje je podneo predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Predloženo je da se na sednici raspravlja i o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koji je podnela poslanička grupa Socijalističke partije Srbije.

SNS: Način izbora gradonačelnika ne treba hitno menjati

Poslanica Srpske napredne stranke (SPS) Marija Obradović ocenila je danas da zakon o lokalnoj samoupravi treba promeniti i omogućiti direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština, ali da Skupština Srbije to ne treba da radi po hitnom postupku. Poslanici opozicione Demokratske stranke (DS) tražili su na početku današnje sednice parlamenta da se u dnevni red uvrste izmene Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština.

Marija Obradović je novinarima u parlamentu rekla da je taj zakon 2007. predložio "(predsednik DS Dragan) Đilas jer mu je tad bio u interesu, a suprotno je ovome što danas traže". Ona je upitala zašto sada, u trenutku kad su izbori u Beogradu aktuelni, menjamo te iste zakone. "Taj zakon treba menjati, ali ne po hitnom postupku... Ne pita se samo Đilas, treba razgovarati i sa drugim predsednicima opština i gradonačelnicima", dodala je ona. Kako je ocenila, nema razloga za današnje napade DS na sednici parlamenta povodom tog propisa.

Ilić: Legalizacija će biti jednaka za sve

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić rekao je danas da će novi zakon o legalizaciji biti jednak za sve, ali da će lokalne samouprave moći da daju olakšice određenim kategorijama stanovništva.

Obrazlažući Predlog zakona o legalizaciji u Skupštini Srbije, Ilić je podsetio da je Ustavni sud Srbije 2012. stavio van snage sve odredbe Zakona o planiranju i izgradnji zbog olakšica u postupku legalizacije koje je predviđao, i istakao da se moraju poštovati postojeće norme.

"Moguće da naš Ustav nije idealn, ali dok je takav moramo ga poštovati. Mnogi će imati primedbe ali ne možemo kršiti Ustav bez obzira da li smatramo da neke tačke Ustava treba menjati", rekao je Ilić.On je kazao da Ustavni sud Srbije nije želeo da se u zakonu nalaze olakšice, nego da se postupak legalizacije sprovede kao i redovna procedura za dobijanje građevinske dozvole. Ministar je naveo da je pitanje legalizacije izuzetno važno za građane i da ga ne treba politizovati. On je kazao da je predloženi zakon usklađen s Ustavom i da je "ono što je maksimalno moglo da se izvuče", s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Srbiji. Ilić je naveo da se predloženim zakonom omogućava lokalnim samoupravama da daju olakšice u procesu legalizacije, kroz donošenje pravilnika.

Ilić je u Skupštini Srbije kazao da postoje hiljade krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje na koje državni organi ne reaguju, a da su lokalne vlasti i inspektorati divlju gradnju godinama tolerisali. "Ima hiljade krivičnih prijava, a niko nije aktivirao nijednu. Zašto? Zato što svi štite jedni druge. U Beogradu je građeno nelegalnih objekata u vrednosti od 100 miliona evra, krivična prijava u fioci, ima je, ali se ne dira. Otac lidera jedne partije je uzimao mito preko sina da ne bi rušio objekte. Da li je neko aktivirao tu kriviču prijavu, a MUP je ima? Nije", rekao je ministar.

Trnavčević opet zatražio smenu Stefanovića

Samostalni poslanik Zaharije Trnavčević ponovo je danas u Skupštini Srbije zatražio smenu predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića za koju će, kako je naveo, pokrenuti postupak.Trnavčević je rekao da Stefanović u više navrata nije omogućio poslanicima da postavljaju pitanja premijeru i ministrima, što je predviđeno svakog poslednjeg četvrtka u mesecu."To je jedno od najvećih prava poslanika čime se izražava superiornost zakonodavne nad izvršnom vlašću", rekao je Trnavčević i dodao da Stefanović vođenjem sednica dopušta da se skupština pretvara u "retorički prazno nadmetanje" umesto da se dogovara kako da se zemlja izvuče iz teških ekonomsko - socijalnih prilika."Zbog toga nameravam da pokrenem postupak za njegovu smenu" rekao je Trnavčević.

"Lokalnoj vlasti se vraćaju ingerencije da može korigovati određene obaveze u procesu legalizacije. Imaju pravo da donose svoje pravilnike, da daju olakšice, da oslobode određene strukture građana za koje smatraju da je neophodno kao što su osobe sa invaliditetom, samohrane majke, socijalno najugroženiji", kazao je Ilić.

On je naveo da oko 720.000 predmeta čeka proces legalizacije i istakao da je divlja gradnja krivično delo. Prema njegovim rečima, svi javni objekti moraju se legalizovati u redovnom postupku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track