Poljaci i Česi marširaju za srpsko Kosovo

Kosovo je Srbija

Poljaci i Česi marširaju za srpsko Kosovo

Politika -
Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: U pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas, stoji u pozivnici za današnji popodnevni pohod centrom Varšave

VARŠAVA - Tokom vikenda nacionalisti u Varšavi, a u Pragu levičari, organizuju demonstracije protiv nezavisnog Kosova, pod parolom "Kosovo je Srbija", uoči pete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: u pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas", stoji u pozivnici za današnji popodnevni pohod centrom Varšave koji od 2011. godine redovno organizuju poljska nevladina inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo i poljske radikalne nacionalističke organizacije.

Inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo zabranila je nošenje bilo kakvih partijskih simbola u maršu glavnim ulicama Varšave, a pozvala je učesnike da i oni donesu nacionalne poljske dvobojke i zastave Srbije, kao i transparente sa prigodnim porukama.

"Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja. Savršeno nam je poznat i osećaj nemira i bola u srcu kada razmišljamo o našim zemljacima koji su ostali van granica domovine koja im je oteta", stoji u pozivnici na današnji "marš za srpsko Kosovo."

U prestonici susedne Češke, Pragu, demonstracije će sutra posle podne, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava na Vaclavskom trgu, organizovati ovdašnji pandan poljskoj inicijativi - udruženje Prijatelji Srba na Kosovu, u kojoj preovlađuju aktivisti češke opozicione levice.

Pozivaju Čehe da sutra izađu na Vaclavski trg kako bi protestovali protiv kršenja međunarodnog prava i kako se navodi u pozivnici protiv "krađe Kosova Srbiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track