PRIPREMNO ROČIŠTE: Mišković završio izjašnjavanje o krivici, u utorak nastavak suđenja!

Proces protiv vlasnika Delta holdinga

PRIPREMNO ROČIŠTE: Mišković završio izjašnjavanje o krivici, u utorak nastavak suđenja!

Crna Hronika -
Advokat Miroslava Miškovića Zdenko Tomanović izjavio je da ne može da se izjašnjava o tome šta je njegov klijent rekao pred Specijalnim sudom, ali je istakao da će zatražiti da tok suđenja prate domaći i strani posmatrači
1 / 11

BEOGRAD - Pripremno ročište vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću i još desetorici optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima završeno je izjašnjavanjem optuženih o krivici i biće nastavljeno u utorak pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Advokat Miroslava Miškovića Zdenko Tomanović, izjavio je novinarima nakon završetka današnjeg ročišta da je ono bilo zatvoreno za javnost zbog čega ne može da se izjašnjava o tome šta je njegov klijent rekao pred Specijalnim sudom, ali je istakao da će zatražiti da tok suđenja prate domaći i strani posmatrači zbog, kako je naveo, kršenja elementarnih prava njegovog klijenta.

"Uputićemo zahtev evropskim posmatračima i odgovarajućem telu Ujedinjenih nacija, kao i domaćim i stranim strukovnim udruženjima i posmatračima da prate dalji tok suđenja, jer je tužilaštvo u dosadašnjem periodu davno iskočilo iz okvira Zakona o krivičnom postupku, toliko da su elementarna prava Miroslava Miškovića povređena", rekao je Tomanović.

Pripremno ročište u procesu protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića i još osmoro optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, iz drugog pokušaja.

Sudsko veće specijlnog suda odbilo je predlog advokata odbrane da se ne održi pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Miroslava i Marka Miškovića i Mila Đuraškovića zbog nepostojanja objektivnih razloga.Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić rekao je da ne postoje razlozi koji bi aktivnost suda doveli pod sumnju, a da će sudije postupati nepristrasno tokom ovog postupka. On je, takođe, pozvao državne organe kao i sredstva javnog informisanja da tokom izveštavanja o ovom suđenju vode računa o pretpostavci nevinosti osumnjičenih. Takođe, predlog Zorana Ateljevića, branioca Đuraškovića da se vode spojeni procesi protiv njegovog klijenta, sud je ocenio neosnovanim.

Advokati okrivljenih Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića prethodno su se obratili novinarima ispred Specijalnog suda gde je otpočelo pripremno ročište.

Oni su rekli da su predložili da se ne počinje sa suđenjem jer sumnjaju u objektivne okolnosti da su se stvorili svi uslovi za pravično suđenje.

Oni smatraju da se vodi snažna kampanja protiv njihovih klijenata u različitim nivoima vlasti kao i da je pretpostavka nevinosti koja je svakom osumnjičenom zagarantovana zakonom u ovom slučaju zamenjena pretpostavkom krivice.

Zoran Ateljević, branilac okrivljenog Đuraškovića, rekao je da se protiv njegovog klijenta vode još dva postupka pred ovim sudom što je još jedan od razloga zbog kojeg ovo suđenje ne bi bilo pravično.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, njegov sin Marko i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković stigli su danas u Specijalni sud u Beogradu, gde počinje pripremno ročište u procesu protiv njih i još osmoro optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima. Javnost je isključena sa pripremnog ročišta a po njegovom završetku trebalo bi da otpočne suđenje.Dva meseca ranije, 14. avgusta, početak pripremnog ročišta je odložen jer branioci pojedinih optužnih nisu bili uredno pozvani.

Na pripremnom ročištu, koje će shodno zakonu biti održano bez prisustva javnosti, sud utvrđuje koje su činjenice sporne i koje će se utvrđivati u toku dokaznog postupka. Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenje).

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković pušten je 23. jula iz pritvora koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protiv vrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.Miškoviću je, međutim, privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja

Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu. Ista ova mera predviđena i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3.3 miliona evra.U kućnom pritvoru je još Đurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Posle šest meseci istrage, tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track