PROFESORKA ŠTRAJKUJE GLAĐU U KRALJEVU: Otela pravnicu zbog otkaza!
Foto: Tanjug

Drama u Šumarskoj školi

PROFESORKA ŠTRAJKUJE GLAĐU U KRALJEVU: Otela pravnicu zbog otkaza!

Društvo -
Profesorka Radojka Mikšin štrajkuje glađu zbog rešenja o prestanku radnog odnosa, a već dva dana zaključana je u svom kabinetu

BEOGRAD - Radojka Mikšin, profesorka informatike u Šumarskoj školi u Kraljevu, započela je juče ujutru štajk glađu zbog rešenja o otkazu, a noć između petka i subote provela je zaključana u svom kabinetu informatike.Ona je poručila da neće odustati dok se ne izbori za svoja prava.Profesorka je prekjuče po podne prvo zatvorila pravnicu škole u kabinet, i to onda kad je žena pokušala da joj uruči rešenje na osnovu presude Apelacionog suda u Kragujevcu, koji je takvo rešenje doneo uz obrazloženje da ona ne može da predaje informatiku jer je diplomirala marketing na Ekonomskom fakultetu.Intervencija- Koleginicu je pustila napolje tek posle pola sata, tačnije kad je došla patrola interventne policije. Radnica je bila u stanju šoka, pa sam je odmah prevezao u bolnicu - rekao je Zoran Nikolić, direktor Šumarske škole.Profesorka je izjavila da nije želela da potpiše rešenje jer smatra da joj je pričinjena nepravda kad je Apelacioni sud odbio njenu žalbu kao neosnovanu.- Odmah sam pozvala svog supruga da pozove policiju, koja je brzo došla i oni su sve vreme sa mnom u kabinetu - objasnila je ona.Profesorka je rekla da ne zna kad će se otključati. Ona kaže da je od trenutka kad se zaključala, pila samo vodu i da ništa nije jela i da neće izaći napolje sve dok ministar obrazovanja Srđan Verbić ne stavi tačku na ceo slučaj. Žarko Milosavljević, načelnik školske uprave u Kraljevu, izjavio je da je Radojka Mikšin još 2008. godine dobila rešenje o otkazu jer je inspekcija utvrdila da nema adekvatnu školsku spremu za nastavnika informatike.- Kontrola je obavljena nakon prijave roditelja za neadekvatno ocenjivanje učenika - istakao je Milosavljević.Odluka sudaMikšinova je posle nekoliko žalbi ponovno vraćena na posao, a ovih dana je Apelacioni sud konačnu odlučio da ona treba da dobije otkaz.Inače, primljena je pre desetak godina kao lice koje je „nestručno zastupalo nastavu informatike“. Međutim, prosvetni savetnik naložio je školi da nađe stručnog predavača, što je značilo da ona mora da se prekvalifikuje ili da dobije otkaz. Škola joj je ponudila mesto u biblioteci, ali je ona to odbila.

NadoknadaDRŽAVA MI DUGUJE 20.000 EVRAProfesorka je rekla da joj za period od tri godine i sedam meseci, od momenta prvog prestanka radnog odnosa, posle čega je vraćena na posao, Ministarstvo za prosvetu duguje oko 20.000 evra.- Za te tri godine i sedam meseci procenjeno je da mi se na ime zarada duguje oko 20.000 evra, s tim što je ta suma u međuvremenu sigurno porasla s obzirom na kamate - navela je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja