PRVA DRUGARICA: Pogledajte dokumentarac o Jovanki Broz

Više od supruge

PRVA DRUGARICA: Pogledajte dokumentarac o Jovanki Broz

Društvo -
Jovanka Broz, Titova supruga, tri decenije je bila neposredni svedok i učesnik događaja koji su krojili sudbinu Jugoslavije. Ovaj film autentičnim snimcima prati njen uzbudljiv život i opisuje vreme surovih političkih borbi u Titovoj komunističkoj državi

Ne propustite...

Preminula Jovanka Broz

BEOGRAD - Film "Drugarica Jovanka" zasnovan je na svedočanstvima savremenika iz Užičke 15, gde je Jovanka Broz, jedan od najautentičnijih simbola nekadašnje SFRJ, provela 35 godina u braku i zajedničkom životu sa Titom, prvim čovekom velike Jugoslavije.

Dokumentarac o prvoj "drugarici" jedne istočnoevropske zemlje, koja je na zapadu imala tretman dame, sniman je u ambijentu i u objektima koje su koristili Brozovi, bračni par koji je 30 godina posle odlaska sa političke scene do danas ostao jedan od najintrigantnijih i najtajanstvenijih u našoj javnosti.

Ovaj uzbudljiv dokumentarac može se smatrati i ekskluzivnim, jer sadrži citate i beleške vodećih političara i ličnosti tog vremena, kao i dokumente iz beogradskog i ljubljanskog arhiva, koji su godinama nosili napis "poverljivo", a sada se prvi put prikazuju u javnosti.

Prva priča o Jovanki Broz, koja je pokušala da da odgovore na brojna prvokativna pitanja, dileme i polemike - od toga da li je bila više od obične supruge, koliko je bila upućena u politička zbivanja, na šta je sve uticala, do toga da li je nakon Titove smrti postala žrtva, snimana je i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Pozivajući se na važna dokumenta, odlomke iz mnogobrojnih knjiga i razne ispovesti, ovaj film osvetljava i glavne aktere tadašnjeg političkog života, njihove odnose koji su do danas ostali pomalo nejasni, čak i onima koji su bili deo tog sistema.

Autor filma je Slađana Zarić, reditelj Filip Čolović. Saradničku ekipu čine i Života Neimarević, direktor fotografije, Vesna Ilić, novinar, Marija Bogičević, montažer. Producenti su Slobodan Tokić i Mirko Joknić.

http://www.youtube.com/watch?v=5vBy26bM9sE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track