STIGLI KUĆI: Vučić dočekao oslobođene Srbe iz Libije
Foto: Facebook

Najzad kod kuće

STIGLI KUĆI: Vučić dočekao oslobođene Srbe iz Libije

Društvo -
Srce će mi pući jedva čekam da ga vidim, kaže Miloradova majka Stana

BEOGRAD - Petorica srpskih državljana koje su zarobili libijski pobunjenici pod optužbom da su ratovali za Gadafija, stigli su danas u Srbiju.

To su Zoran Nikolić iz Lazarevca, Milorad Đunić iz Loznice, Milić Martinović iz Aranđelovca, Vojislav Nićiforović iz Beograda i Nedeljko Milanović iz Lazarevca. Njih su u sedištu BIA u Beogradu dočekali najbliži, ali i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je izjavio da je država samo radila svoj posao, da je bilo teško i da su se svi nadali da će posao biti pre završen.Petorica Srba otišla su u Libiju u avgustu 2011. godine kako bi radili na popravci porušenih objekata, a neposredno po dolasku uhapšeni su u Tripoliju. U improvizovanom zatvoru, pronašli su ih ruski novinari koji su i obavestili našu ambasadu u Libiji.

Stana Đunić, majka Milorada Đunića (29) iz Loznice, jednog od naših državljana koji je bio zarobljen u Libiji, posle saznanja da joj je sin oslobođen uputila se na aerodrom "Nikola Tesla".

"Presrećna sam! Jedva sam dočekala da mi se sin vrati. Evo krenula sam sa njegovim drugarom na aerodrom. Srce će mi pući jedva čekam da ga vidim. Da ga majka zagrli - rekla je Stana za Kurir. Nedeljko Milanović (40) iz Lazarevca. Uzeo je neplaćeno u Hitnoj pomoći u Lazarevcu, gde je radio kao vozač, da bi otišao negde da zaradi deci za hleb. Ima dvoje dece - Strahinju (16) i Ivu (10). Zoran Nikolić (49) iz Lazarevca, četvrti Srbin uhapšen u Tripoliju, ima dva sina: jedan je treća godina srednje škole, dok drugi sin pohađa 8. razred osnovne škole.Tanja Martinović, supruga Milića Martinovića (41) iz Aranđelovca nije želela da podeli svoju sreću sa nama ali je i ona poput Stane krenula u susret suprugu odmah po saznanju da stiže u Beograd. Zoran Nikolić (49) iz Lazarevca, četvrti Srbin uhapšen u Tripoliju, ima dva sina: jedan je treća godina srednje škole, dok drugi sin pohađa 8. razred osnovne škole.Njegova supruga Rajka nije želela da sa javnošću podeli ni to kako se oseća nakon što je saznala da joj je muž doputovao u zemlju. Jasmina Kostić, nevenčana supruga Vojislva Nićiforovića (30) iz Beograda, koja mu je u međuvremenu dok je bio u libijskom zatvoru Zintan rodila sina Vuka, takođe je bila suzdržana. - Sačekajte da se prvo vidim sa Vojislavom, pa ćemo ako on to bude hteo da kasnije razgovaramo - rekla je ona.Pobunjeničke snage u blizini Tripolija zarobile su petoricu Srba 12. avgusta 2011. godine, koji su u Libiju otišli da bi radili kao građevinski radnici.

Zdravstveno stanje petorice zarobljenika zadovoljavajućeZdravstveno stanje petorice naših državljana, koji su danas doputovali iz zarobljeništva u Libiji, zadovoljavajuće je, iako imaju problema sa aritmijama, ciste na bubrezima, probleme sa plućima, rekao je direktor Urgentnog centra KCS dr Zlatibor Lončar.Odmah po sletanju aviona na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", kojim su doputovali naši državljani posle 21 meseca zarobljeništva u Libiji, upućeni su u Urgentni centar na pregled."Urađen im je EKG srca, pregled pluća, biohemijske analize. Njihovo trenutno stanje nije zabrinjavajuće, ali imaju neke probleme, kao što su aritmije, ciste na bubrezima, problemi sa plućima", kazao je Lončar.On je dodao da su danas urađene osnovne analize, ali da će bivši libijski zatvorenici ponovo doći u Urgentni centar gde će se nastaviti ispitivanje njihovog zdravstvenog stanja.

J. Rafailović
Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić
http://www.youtube.com/watch?v=y77G1d__wR8
http://www.youtube.com/watch?v=W2l7QC0-x4Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track